Egy évtized alatt tízszeresére nőtt a gyermeknevelő férfiak száma

Legalábbis Angliában, egy nagy biztosító társaság felmérése szerint. A családfenntartó szerepbe kerülő nők viszont gyakran nem örülnek ennek.

A gyerekkel otthon maradó férfiak aránya ma már eléri az apák 6 %-át az Egyesült Királyságban, ez 600 ezer apát jelent, szemben a tíz évvel ezelőtti 60 ezerrel.

A szülők további 18 %-a pedig azt mondja, egyenlő arányban osztoznak a gyermeknevelés terhein.

Azért marad sok férfi otthon a gyerekkel, mert az anya keres jobban. A gyermekes családok 16 százalékában ez a helyzet Angliában.

A felmérés azt is megállapította, hogy a gyermekes háztartások 85 %-ában az egyik szülő otthon maradt, vagy legalább részmunkaidőben dolgozik.

Érdekes, hogy a családfenntartó szerepbe kerülő nők 37 %-a nem igazán örül a hagyományos nemi szerepek felcserélésének. Bűntudatuk van, amiért munkába mennek és ezért otthon hagyják a gyereket. 15 % néha azért is bűntudatot érez, mert párja nem járhat dolgozni. Ennek ellenére csak 9 % mondta azt, hogy szeretne szerepet cserélni és otthon maradni.

Az otthon maradó apák jobban elfogadják a helyzetet, mint munkába járó párjuk. 85 % azt mondta, szerencsésnek érzi magát, hogy ennyi időt tölthet a gyerekkel és 29 % szerint a gyereknevelés több sikerélménnyel jár, mint a munkájuk. 10 % viszont beismerte, otthon maradó apaként kevésbé érzi magát férfinak, 17 % pedig jobban szerette volna, ha ő keres többet, és a párja marad otthon.