Gazállatkodj, de okosan - avagy az igazi hungarikum: Korruptivity

Tudvalevő, hogy a humor nem a nevetést, hanem a túlélést szolgálja, legalábbis itt mifelénk. Talán nem véletlen, hogy a puskaport nem szagolt Svájcban az utolsó poén az volt, hogy Tell Vilmos lelőtte a gyerek fejéről az almát. Fantáziátlan országokban a poént, diktatúrákban viszont a poénkodót lövik le.

A Korruptivity társasjáték  – nem meglepő módon – a korrupcióról szól. Nem oktatójáték, bár sokat lehet tanulni belőle. Egyáltalán nem reklámozza, és főleg nem teszi megbocsáthatóvá a korrupciót. Lőrincz Gábor, a játék kifejlesztője a sajtótájékoztatón ezt mondta: „szeretném, ha nem ilyen volna az élet. De ilyen.” Mondhatta volna azt is, amit Yoda mester: „ismerd meg az erő sötét oldalát is, ifjú padavan”. Szóval a tudatosság – ahogy a spirituális szférában is – nagyon is hasznos. Talán nem véletlen, hogy a valódi korrupcióban érintett hatalmasságok úgy félnek ettől a leleplező játéktól, mint a tűztől.

Szóval, mi is a korrupció?
Nagy összegért előnyt adni kormányközeli cégnek egy „közbeszerzési eljárás keretében”, nos igen. De az, hogy az unokatesómat veszem fel, fiktív állásinterjú után, az adott munkahelyre? Netán, hogy ahhoz a fodrászhoz megyek hajat vágatni, aki amúgy a barátnőm? Lefizetem a jósnőt? Tulajdonképpen hol kezdődik és hol végződik a korrupció? Mi a valós célja?


A játék válaszol erre: a cél a hatalom (Adler is megmondta – a szerk.), a játék során „hatalompontokat” kell gyűjteni, közben figyelve a népszerűségi és korrupciós mutatókat is. Egy fiktív közélet bontakozik ki a mintegy kétszáz kártyalap forgásai és kombinációi során – eközben sokszor gyanúsan pontos és kíméletlenül őszinte tükröt nyújt a valódi, mai közéletről. A szerencse és a stratégia egyaránt fontos, ahogy az életben is. Az alkotók az utóbbi 20 év közéletét vették alapul, mindemellett úgy gondolom, a játék egyiptomi fáraókkal vagy római szenátorokkal is ugyanúgy működne.

Mindemellett a játék attól zseniális, hogy erről a kínos és morális határokat feszegető témával alapvetően jópofa, sőt szórakoztató módon foglalkozik. Ami pedig elbűvölő: maguk a lapok, Tanai Gyula grafikái!

Halász Alexandra

Kép:
piqs.de: Knipsermann - Eurostapel!