A hüllőtől az agykéregig: Légy asszertív!

Szoktál-e jogosan panaszkodni? Mit teszel, ha valaki rád esik a villamoson? Arrébb lököd a másik hátizsákját, ha a buszon ülve látod, hogy rögtön leveri a szemüvegedet? Ha autód a hetvenkettedik huppanó után szétfröcskölné a vizet a villamosmegállóban állók kabátjára, lassítasz-e? Megállsz, vagy továbbhajtasz, menjen csak tisztítóba, elég bajod van neked is a kerekekkel.

Mintha mi magyar emberek kevésbé  lennénk türelmesek stressz idején, mint a nyugatiak, ritkábban kérnénk elnézést, ha átgázolunk az előttünk állón a villamoson. „Minek áll az ajtóba, ha nem akar leszállni!”

Válságos időkben növekednek a nehézségek, kihívások, jobban sérülnek az idegeink, kevésbé  törődünk a kollektív problémákkal, legfőképpen azzal, hogy igyekezzünk mindent békében, nyugodtan megoldani, vagy legalábbis a békétlenséget feloldani. 

Hüllőagy
Érdekes tapasztalat, hogy ha az ember agyában bizonyos helyen egy kis sérülés keletkezik, megszűnik az agresszívitása, egyszerűen lehetetlenné válik számára a harc. Láthatóan az adott agyi terület felelős a dologért. Ez a terület pedig az agy legősibb részében van, abban a részben, amiben az ember és a többi emlős hajszálra megegyezik hüllő őseivel. Nem véletlen, hogy az általa programozott viselkedésben is osztozunk.

„Úgy tűnik, az agy régebbi részei minden egyes evolúciós lépés után továbbra is fönnmaradtak. Az újabb funkciókkal inkább újabb és újabb rétegeket font a régiek köré. Az ősi, mélyen fekvő területek azonban továbbra is működnek bennünk a tudatunk legmélyén. Ők üzennek minden gondolatunkon, minden megtett lépésünkön keresztül.”


De hogyan? Vajon melyikük szüli valójában a fejünkben megfogalmazódó gondolatokat?

„A hüllőagy fontos szerepet játszik az agresszív viselkedés, a területi függőség, a dominancia-rangsor, a szertartások és szociális hierarchiák kialakításában” - írja G.K. Chesterton. Szexuális vágyak, düh, éhség, félelem - a parancsok egyértelműen lentről érkeznek. Gyakran felmagasztosulva, elfojtva, értelmet nyerve, néha egyenesen ellentétes értelművé válva törnek a felszínre. De a dolgok mélyén mindig ott vigyorog egy primitív, rugóra járó, agresszív ösztönlény: egy gondolatok nélküli hüllőagy.Emlősagy

A második döntési szint, az érzelmi viselkedés szabályozásáért felelős az un. „régi emlősagy”. Ezt a szintet elérve a lények rugalmasabban, de a korább modellnél lassabban válaszolnak a környezet kihívásaira. Végül, az emberszabásúaknál kialakuló harmadik szint, az „új emlősagy”, amely a gondolkodás, és a racionális viselkedés szabályozásának központjává válik. Így, már az állatvilág evolúciója során egyre nagyobb szerepre tesz szert az érzelmi értékelés, majd a racionális döntés-hozatal bizonyos elemei.

Agykéreg
A civilizált viselkedés hordozója az agykéreg. Először, a racionalitás követelményének teljes érvényesítésével indul a döntés meghozatalának, majd szembesülve ennek problémáival - belátva annak gyakran nehezen végrehajtható, esetleg szükségtelenül költséges voltát - teljes racionalitás helyett megelégszik a korlátozott racionalitás követelményével. 

Asszertivitás
Ez a konfliktuskezelés művészete. Indulat nélkül kinyilvánítani akaratunkat, meghallgatni mások véleményét, megkeresni kettőnk között a közös nevezőt, vagyis azt a közös pontot, amiből kiindulva tovább folytathatjuk a gondolkodást. 

Sajnos, legtöbbször a hüllőagy kerül felszínre. Még egymást kedvelő emberek is indulatosan szólnak egymáshoz családban, iskolában, munkahelyen. Márpedig az indulat indulatot szül, a gyermekek pedig hozzászoknak egy erős érzelmi állapothoz, és nem tudják nélkülözni még tanulás alatt se, mindig szükségét érzik, hogy indulataik is jelen legyenek társas kapcsolataikban. 

Helytállás
Talán ez lenne a legjobb szó, amivel magyarra fordíthatnánk: megőrizzük álláspontunkat, miközben közelítük a partner felé. Ez a helytállás felszabadít, megszabadít szorongásainktól, de nem leszek agresszív, nem fogok támadni, hiszen nincs mitől félnem. Erős ember nem agresszív. Viszont csak olyan igazamat képviselem, ami támadhatatlan, különben belátom, hogy még csak részben vagyok tájékozott. 

Gyakorlat
Kapcsoljuk ki az indulatainkat. Számoljunk tízig, mielőtt cselekszünk. Kedjünk el mélyen, hasból lélegezni. Érzelmeket ne akarjunk azonnal értelmi síkon megoldani. Képzeljünk el két motorost az utcán, amint összeszaladnak. Hatalmas érzelmek csapnak ki belőlük, azt akarják szavakba önteni. Ha nem vesztjük el a fejünket, megértjük, hogy a másikban ott és akkor felcsap a láng akkor is, ha ő húzta félre a kormányt. Ámde ha nem talál partnert a veszekedéshez, egy idő után nincs kihez szólnia. 


Ha nyugodtak maradunk, fel tudjuk mérni, milyen tudati szinten van éppen a másik, mi lenne a legjobb, mi lenne a legrosszabb. Amíg nem tudom, mi vár rám, addig szorongok. Amikor tisztában vagyok a helyzettel, észrevehetem, hogy nem óriással küzdök, hanem egy „mókussal, akinél mikrofon van” (Óz, a varázsló).

Érdemes tisztázni, vajjon személyesen nekem szólt-e a támadás, vagy csak bűnbak vagyok. Mennyire fontos nekem, hogy a másik fél megismerje a gondolataimat? Fontos elvekben nem szabad engedni. De ha kell, nem árt a bölcs kompromisszum. 

Szomorú lábtörlő avagy Attila király(nő)
Sokan e két lehetőség között mozognak, és csak akkor mernek megszólalni, amikor „végképp kicsordul a pohár”. Ilyen az is, aki nem felesel a főnökével, de ordítozik otthon a családtagjaival, megrúgja a kutyáját.

Ahhoz, hogy adott helyzetben képesek legyünk asszertívan viselkedni, magányos perceinkben kell elképzelni a helyzetet, és ott végiggondolni, mit tehetek hasonló helyzetben. Nem azt, hogy mit tehettem volna, mert az már elmúlt, kár rágódni a lerágott csonton. De hasonló helyzet fog kialakulni a jövőben is, arra pedig fel lehet készülni, hogy képesek legyünk NEM-et mondani, ha előzőleg úgy látjuk helyesnek.

Ha pedig már van gyakorlatunk, a másodperc tört része alatt kell döntenünk, hogy asszertívan viselkedjünk.

Dobosy Ildikó

Képek:
piqs.de: Lukaah.undso - Ich sah die Sonne versinken tief im Westen
piqs.de: Felicia Strehmel - open mind