Kullancshadjárat - de hol?

Kullancstérkép indul az interneten, közösségi összefogásban: a készítők a térkép kidolgozásához a természetjárókat és a természetközelben élőket, dolgozókat hívják segítségül. Arra kérik azokat, akik kullancsot találnak magukban, hogy a térképen jelöljék be, Magyarország melyik részén botlottak a vérszívóba. A készítők szerint így néhány hét alatt hazánk egyik leginformatívabb kullancstérképe jöhet létre - ami mindig friss adatokat tartalmaz.

A www.kullancsterkep.hu oldalt felkeresve néhány kattintással bejelölhető az a környék, ahol a kirándulás vagy munka során kullanccsal találkoztunk. Ez a néhány kattintás azonban nagy segítség azoknak, akik szabadidejüket erdőkben, mezőkön töltenék el, vagy munkájuk miatt indulnak a természetbe – hiszen a térképet megnyitva látható lesz, hogy az adott területen a kullancsok miatt milyen óvintézkedésre lesz szükség.

„A kullancstérkép jelentősége egyrészt, hogy csökkenti az indokolatlan félelmet, hiszen látható, merre van szükség odafigyelésre. Másrészt, felhívja a közömbös emberek figyelmét is a védekezésre. A kullancsokkal kapcsolatban számos mítosz, pontatlan információ él a köztudatban, ezért örülök neki, hogy a kullancstérkép mellett pontos ismeretekkel is szolgálhatunk és így számos mítosszal is leszámolhatunk a weboldalon.” – mondta el Kállay Péter, kullancsszakértő.


A térkép nem azzal a szándékkal jött létre, hogy bárkit is eltántorítson az erdőjárástól, kirándulástól. Ma már többféle természetes védekezési mód is ismert a kullancsokkal szemben, és természetes, bőrbarát készítmények is rendelkezésre állnak, amelyek hatékonyan riasztják el a vérszívókat. A térkép célja, hogy óvatosságra intsen, ahol szükséges, és a kirándulók könnyebben kerülhessék el a kullancsok okozta veszélyes betegségeket.