Antioxidáns és béta-karotin bomba - a szemek és a vércukor barátja (Recepttel!)

Antioxidáns és béta-karotin-bomba. C-vitamin tartalma szintén nagyon jelentős. Gumója mellett bizonyos országokban levelét is fogyasztják, ami egy igazi vitamincsoda. Gyógyító zöldséggel a jó látásért és cukorbaj ellen!

Az édesburgonya a hasnyálmirigyre hasonlít és ténylegesen egyensúlyban tartja a szervezetet. Lényeges a cukorbetegség megelőzése szempontjából.
Elnevezései: kumara [Óceánia], camote, batata [spanyol], satsuma-imo [japán]

Növénytani leírása: A Convolvulaceae (szulákfélék) Ipomoea nemzetségébe tartozó, kétszikű, évelő növény. Hosszú, kúszó indái vannak. Levelei nagyok, szív alakúak, virágai hasonlóak a hajnalkáéhoz, illetve a nálunk szulák néven ismert gyomnövény virágaihoz. Elsősorban megvastagodott tárológyökeréért termesztik. A gyökerek 8-15%-a vastagodik meg, növényenként általában 4-10 db. A megvastagodott gyökér tipikus gyökér keresztmetszetű. Felülete fehér, barnás, narancssárga, pirosas bíbor, a hús színe fehér, narancssárga, vörösessárga vagy piros.

Származása, elterjedése: A trópusi Amerikában őshonos, de már ősidők óta két géncentruma van, Közép-Amerika és Óceánia. A trópusi, szubtrópusi országok fontos, sokoldalúan hasznosítható növénye. Termesztése Afrikának, az Egyenlítő és a Baktérítő közé eső területein, Indiában, Kínában, Japánban, az óceániai szigetvilágban, Amerika trópusi részein, az Egyesült Államok déli államaiban terjedt el. Ez utóbbi termőhelyen a burgonyánál nagyobb szerepet játszik mind a termesztésben, mind a fogyasztásban.
Termesztése az egész világon a trópusi, szubtrópusi éghajlatú országokra koncentrálódik. A mérsékelt öv melegebb részein ott foglalkoznak vele, ahol hőigénye viszonylag hosszú tenyészideje alatt kielégítést nyer.

Más gyógyító zöldségek >>

Élelmezési és gazdasági jelentősége: A gumószerűen megvastagodott húsos édesburgonya-gyökér szénhidrátban és béta-karotinban gazdag élelmiszer. A sárgás húsú fajták karotintartalma magasabb, mint a fehéres húsúaké. C-vitamin-tartalma is figyelemre méltó, 15-30 mg/100 g. A többi zöldségféléhez viszonyítva sok, 1,5-2 g/100 g fehérje található benne. Fehérjetartalmának összetétele a tojáséhoz hasonló. Ezért kiváló tojáspotló lehet étrendünkben. Délkelet-Ázsiában zsenge leveleit, hajtásait is fogyasztják, amelyekben a gyökérhez viszonyítva sokkal több a C-vitamin és a béta-karotin!

A trópusok egyik legértékesebb - folyamatosan hasznosítható - növénye.

Csőben sült csicsóka - csicsóka salátával
1 kg édesburgonya
2 dl tejszín
1 evk. liszt
1 marék olivabogyó (fekete)
15 dkg sajt – esetleg füstölt
Só, bors
Kevés friss mentalevél - a salátához
A tejszínhez: petrezselyem, oregano, rozmaring, ¼ teáskanál őrölt fahéj

A csicsóka sokféleképpen elkészíthető étel. Gyakran gyalulják, reszelik és lesózzák, miként az uborkát. Kiválóan illenek hozzá a zöldfűszerek.
Ha egy könnyű, gyors meleg ételre vágyunk a legjobb rakottasan elkészíteni. Ha nem unod még az édesburgonyát, ugyanazon adagból pikáns salátát is készíthetsz mellé.

A csicsókát mossuk és tisztítsuk meg. Gyakran elég csak lesúrolni, mint a nyári krumplit. Vágjuk fel vékony szeletekre és sózzuk le.
20 perc múlva a sós létől kinyomkodható. Egy részét félretehetjük salátának.
A csicsóka javát kivajazott tepsibe, esetleg jénai tálba helyezzük. Sózzuk, borsozzuk. Az olivaszemeket vékonyan felkarikázzuk és a csicsókára szórjuk. A tejszínt elkeverjük a fűszerekkel és egy evőkanál liszttel.
Amikor csomómentesen eldolgoztuk, a masszát a csicsókára öntjük. Végül megszórjuk sajttal! 180 fokon puhára sütjük. Ha szeretnénk gyorsan végezni, érdemes egy kis ideig fólia alatt párolni majd utána sütni költeményünket.

A salátához megmossuk a fejessaláta leveleket és vékony csíkokra vágjuk. A csicsókához forgatjuk, majd megszórjuk mentával. Mennyei! Jó étvágyat!

Ha nincs időd mindig ilyen egészséges ételeket főzni, de szeretnél odafigyelni saját magad és környezeted jó állapotára, akkor érdemes minden nap finom, fitt ételeket rendelned munkahelyedre. Válaszd az árban és minőségben egyszerre hatékonyat! VegaFOOD - mi is ezt esszük! >>