Anyák napi ajándék: 1 hét a születésről

A Születés Hete az évnek az a kiemelt hete, amikor a családalapítással kapcsolatos fontos információk egy egységes arculattal rendelkező országos rendezvénysorozat keretében koncentráltan érhetők el az érdeklődők számára. Hol, mikor, mit találsz a rendezvény keretein belül? Várandósság, szülés, születés, anyaság. Egy hét a születés méltóságáról.

Miért a Születés Hete?
A szülés és a megszületés megváltoztatja azt a világot, amelynek abban a pillanatban középpontja a megszületett élet.
Akik kapcsolatban vannak a kisbabával, visszavonhatatlanul mások lesznek, mint azelőtt voltak. Az életük, ünnepeik és hétköznapjaik egy olyan folyamatosan alakuló és épülő világgá változik, amelynek minőségét alapvetően befolyásolja az a tudás, amely alapján döntéseiket meghozzák. A Születés Hete ezért ahhoz kíván hozzájárulni, hogy ezek az információk elérhetők, feldolgozhatók legyenek, és segítsék a legmegfelelőbb egyéni döntés megszületését.

Hogyan ismered fel a Születés Hetét?
A Születés Hetén összefognak azok a szakemberek, akik az év többi hetében külön-külön azon dolgoznak, hogy a családok tagjai megtalálják azokat az információkat és alternatívákat, melyek ismeretében kiválaszthatják a számukra megfelelő irányt.

A Születés Hete céljai
Ugyanannak a célnak az eléréséhez többféle út vezet. A különböző szemléletű csoportok egyaránt végezhetnek hasznos munkát a mindannyiunk számára fontos célok elérése érdekében. A mára mozgalommá vált kezdeményezés nemcsak egy héten át, hanem egész évben arra törekszik, hogy hidakat építsen és ne falakat, segítse a párbeszédet a különböző szemléletű szakmai és civil csoportok között.


2010 májusban – immár nyolcadik alkalommal – ismét megrendezik a Születés Hetét.
A 2003-ban útjára indult rendezvénysorozat keretében az érdeklődők az ország számos városában, településén találkozhatnak egymással, illetve a felkészüléssel, várandóssággal, szüléssel, születéssel, gyermekágyas időszakkal, szoptatással és csecsemőgondozással  kapcsolatos hasznos információkkal.

A rendezvény célja a várandósok és családjuk minél szélesebb körű tájékoztatása választási és döntési lehetőségeikről, a hazai ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, az informált döntést elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól.

Nyolc évvel ezelőtt a szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvénysorozatot, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve a számukra elérhető választási lehetőségekről.
Hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen kisbabájuk világra hozatala; lehetőség szerint olyan körülmények között, amely mamának és babának egyaránt megnyugtató, bensőséges környezetet teremt, amelyben háboríthatatlanul figyelhetnek egymásra, saját igényeikre.

2010-ben a május 2-től 9-ig tartó héten – a szervezők tervei szerint - több, mint negyven településen sok-sok program várja az érdeklődőket. Ezek között találhatunk szakmai, tájékoztató és kulturális eseményeket; előadásokat, beszélgetéseket, filmvetítéseket, kiadványok ismertetését, amelyek közös célja minden esetben a háborítatlan szülés hazai lehetőségeinek és az ahhoz kapcsolódó kutatási eredményeknek ismertetése a babát váró családok tagjaival és a szülésben részt vevő szakmai segítőkkel – akár otthoni, akár intézményes keretek között történő szülésről legyen szó.

A rendezvénysorozat keretében az ország számos településén szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, védőnők, szülésfelkészítők, pszichológusok, homeopaták, gyógytornászok, mentálhigiénés szakemberek, szoptatási tanácsadók beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen. Klasszikus és alternatív módszerek hívei, civil szervezetek és szakmai műhelyek képviselői cserélik majd ki tapasztalataikat, megosztva azokat az érdeklődőkkel is.

A rendezvénysorozat nem titkolt célja továbbá, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához. (Nem véletlenül volt az előző évek egyik jelmondata: “Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen.”)

A Születés Hete évek óta arra próbálja felhívni szakmai szereplők és várandós kismamák, családok figyelmét, hogy az érintettek ne csak ez alatt az egy hét alatt kaphassanak szakszerű, naprakész, evidenciákon alapuló, emberi tájékoztatást a várandóssággal kapcsolatos kérdéseikre, hanem mindezek folyamatosan elérhetőek, hozzáférhetőek legyenek, és kivétel nélkül mindenki választ kaphasson a szüléssel, születéssel kapcsolatos kérdéseire.
Reméljük, hogy e rendezvénysorozat segítségével évről évre mind többen és többen megtapasztalják: vannak az életnek olyan pillanatai, órái, hetei, hónapjai, amelyek nemcsak az addigi személyes történetnek foglalatai, nemcsak a család történetét és a valóságot sűrítik és tükrözik, hanem fordítva: visszahathatnak a személyes és családi történetre, sorsot, életet változtathatnak, sebeket, világot gyógyíthatnak.
A Születés Hete Fesztivál saját energiáival a világot gyógyító energiák szabadabb áramlását kívánja segíteni.

Programok >>
(Fotó: piqs.de: adliescent: Peaceful)