UV, pollenek, fertőzések, klíma - szemártalmak a melegben

A tavasz és a nyár elmaradhatatlan kelléke a napsütés: feltölti a szervezetünket energiával, jó kedvre derít, fontos szerepet játszik a csontképződésben és hatására csodás színünk lesz. A káros napsugarak elleni védelemre azonban minden esetben gondolni kell! Ne felejtsük el, hogy nem csak a bőrünket, hanem a szemünket is védenünk kell az UV-sugárzás káros hatásaitól!

Az alábbiakban dr. Nagy Mária, a Budai Egészségközpont szemész, gyermekszemész szakorvosa mondja el, hogyan kell óvni szemünket a napsugarak káros hatása ellen.

UV-sugarak
A szem által elnyelt káros UV-sugarak a kötőhártya- és szaruhártya gyulladás mellett a kúszóhártya, a szürkehályog, sőt az ideghártya károsodásában is szerepet játszhatnak. A napsugárzás okozta szemkárosodás számos tünete csak hosszabb idő után jelentkezik, ezért különösen fontos, hogy már kisgyermek korban gondoskodjunk a szem megfelelő védelméről. Egy gyermek szemlencséje még nem képes annyi káros UV-sugárzás kiszűrésére, mint egy felnőtté, így a szem belsejét náluk még több károsító hatás érheti. Az árnyékot adó karimás kalap mellett az egyik legjobb megoldás, ha jó minőségű UV szűrős napszemüveget használunk” - mondta a doktornő.

A szemüveg kiválasztásnál ne a divat követése legyen az elsődleges! Csak olyan napszemüveget vásároljunk, amely 100 százalékban kiszűri az UV-sugarakat és tökéletesen illeszkedik az arcunkhoz! Az olcsó, rossz minőségű, UV védelem nélküli, sötét szemüvegek többet ártanak, mint használnak, hiszen a sötét színük miatt a pupillánk megtágul, és még több káros sugárzás érheti a szem belsejét. A vízparti nyaralásoknál fokozottan védjük a szemünket, hiszen a vízfelszínről visszaverődő káros sugarak további károsító hatást jelentenek.

Pollenek
A tavasz és nyár folyamán azonban nem csupán a napsugárzás okozhat szempanaszokat. A tavasszal megjelenő pollenek az allergiával küzdők mindennapjait nehezítik meg. Az állandó viszketés, könnyezés és duzzadt szemek könnyen tönkre tudnak tenni egy nyaralást, ezért időben gondolni kell a megelőzésre, vagy a szükséges kezelési lehetőségekre. (Pl. homeopátiára - a szerk.)

Fertőzések és klíma
A napártalom mellett gondolnunk kell a fertőzésekre is. Szemkipirosodás, könnyezés, fényérzékenység esetén – ha kétségünk támad – lehetőség szerint mielőbb forduljunk szakorvoshoz, hiszen egy banálisnak gondolt gyulladás is okozhat komoly szövődményeket.

„Nyáron, a nagy melegben használt ventillátorok és az egyre általánosabban elterjedt klímaberendezések is erősen kiszáríthatják szemünket. A szemszárazság okozta panaszok enyhítésére – például égő, idegentest érzéssel járó szemkipirosodás esetén – használjunk a patikákban is kapható műkönny szemcseppeket. (...és kamillateát lemosásra - a szerk.) Ha tüneteink nem enyhülnek, további szemészeti kezelésre is szükség lehet” – tette hozzá dr. Nagy Mária.

Budai Egészségközpont

(Fotó: piqs.de - Scott Robinson - Me, Myself, Eye)