Töltött padlizsán citromhabbal

Igazi különlegesség, húsmentes és nagyon finom. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

2 nagy (400 g/db) padlizsán
1 nagyobb hagyma
1 teáskanál étolaj
100 g aszalt tönkölykorpa
jódozott só
1 teáskanál currypor
1 teáskanál édes-nemes paprika
frissen őrölt bors
200 ml zöldségleves
néhány friss citromfű vagy mentalevél
300 ml joghurt

A citromhabhoz:
2 tojássárgája
1 evőkanál lime- vagy citromlé
1 evőkanál fehérbor
2 evőkanál víz
 

Elkészítés: 

A padlizsánt megmossuk és leitatjuk. A szárvégződést eltávolítjuk, hosszában félbevágjuk és egy kanállal belsejét óvatosan kivájjuk, úgy, hogy lent is és oldalt is kb. 1 cm vastag réteg maradjon. A kivájt padlizsánhúst felaprítjuk.

A hagymát meghámozzuk és apróra felkockázzuk. Az olajat edényben felforrósítjuk, ebben a hagymát átpároljuk. Az aszalt tönkölykorpát és a felaprított padlizsánt hozzáadjuk,együtt átpároljuk. Sóval, curryvel, paprikával és borssal fűszerezzük. A zöldséglevest hozzáöntjük, és lefedve alacsony hőfokon kb. 5 percig pároljuk.

A citromfűvet vagy mentát leöblítjük, leitatjuk. A levélkéket lecsípkedjük és apróra vagdaljuk. A joghurttal együtt a padlizsánmasszába keverjük.

A kivájt padlizsánok belsejét sóval, borssal megszórjuk, a masszával megtöltjük és lapos kikent tűzálló tálba tesszük. A tálat rácsra helyezve a sütőbe rakjuk.

Felső/alsó hőfok: kb 200C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél: kb 180 C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél : 3-4 es fokozat
Sütési idő: 35-45 perc

A citromhabhoz a tojássárgáját a lime- vagy citromlével, a borral és a vízzel keverőtálba tesszük. Meleg vízfürdőben a robotgéppel a legalacsonyabb fokozaton addig verjük, míg teljesen habossá válik. (A térfogata kb. kétszeresére növekedjen – vigyázzunk, hogy fel ne forrjon!). Sóval és borssal fűszerezzük.

A padlizsánt az edényből kiveszük, lapos tálra helyezzük, a habot ráöntjük, és azonnal tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc 

Adagonként: 9,5 g fehérje, 9,2 g zsír, 24,8 g szénhidrát, 952 kJ, 226 kcal

[kapcsolodo_cikkek]