Meleg csók - Indiában?!

Miért izgalmas a meleg csók? Mert szokatlan és célratörő. Két férfi általában tudja, mit akar, nem öltözteti érzelmeit romantikus álruhába. Ám éppen ezért lesz tiltott gyümölcs: nem lehet a család mítoszával bevonni. A szex egyszerűen szex marad, s a konzervatív nemzetek továbbra is ellenállnak a meleg művészeti törekvéseknek.

Indiában még a heteroszexuális csók is kerülendő volt eddig a filmvásznon. És most két férfi készül megcsókolni egymást nyílt színen! A plakátok már elkészültek, de az indiai közönség még ellenáll. Megnézték a szinkronizált Brokeback Mountain (Túl a barátságon) című filmet, de nem kérnek az indiai változatból. 

Művészek
Az indiai művészek ellenben felvették a harcot. Az indiai templomokon eddig is ábrázoltak szerelmes párokat, de ők a szaporodást voltak hivatva képviselni. A keleti ember temperamentumos, ám uralkodnia kell ösztönein, a család mindennél fontosabb számukra. Ősi filozófia tanítja az érzékek megfékezését, helyes mederbe rendezését. Így a művészeknek is ezt az irányzatot kellett szolgálniuk. 

Most egyszer csak két férfi szerelme felkavarhatja ezt az állóvizet. Megzavarja a fejeket, változást hozhat a fiatalok életébe. Két férfi szereti egymást, de nem szaporodási célból. Nem születik meg kapcsolatukból a 1 103 371 001. kis indiai gyerek, egyszerűen csak ölelni akarják egymást. S a céltalan öröm nagyobb bűn, mint az alkoholmámor vagy a drog.

Bimbózó  virágok - gyerek a káposztában

Még a heteroszexuális filmekben is elkerülték a szex következményeit. A szerelmesen sétáló párocskák átváltanak bimbózó virágokká. Mielőtt a házaspár a hálószobába lépne, zuhogó vízesés fejezi ki szenvedélyüket. Olyan ez, mint amikor Európában a gyermeknek azt mondták, hogy káposztából jött a világra – elég ostoba gyerek volt, aki ezt elhitte.

A nyugati világban lassan tudomásul vesszük a szerelem minden formáját. Bátor művészek (egyesek Nobel-díjasok lettek) a múlt század kezdetétől átlépték a határokat, s lassan a fiatalok tudatában egyszerűsödnek a tabuk: mindenki úgy szeret, ahogyan tud, ha nem sérti mások érzésvilágát. Amiként kár lenne kötelezővé tenni a homoszexuális szerelmet, ugyanúgy vétek lenne rossz házasságra erőszakolni az asszonyokat pusztán szaporodási célból. Tegyük hozzá, hogy a népességrobbanás jobban veszélyezteti már a Földet, mint az egyneműek kapcsolata.


Természetesen a keleti ember számára egyáltalán nem idegen ez a kérdés, csak álruhába öltözteti: fiatal fiúkat lánynak álcázva, prostituáltakat használtak eddig erre a célra. Ismeretes Európában is a módszer, a Legyetek jók, ha tudtok című film katolikus bíborosa egy prostituált lányát, Leonettát, mint fiút veszi magához szerelmi szolgálatra. A pénz és hatalom mindent szentesít.

Egy meleg indiai aktivista, Dunno Y, megtalálta Mumbaiban a megfelelő szponzorokat, s saját vagyonát is arra áldozta, hogy áttörje az előítélet falait. 

Meleg magazin
A magántőke már évek óta terjeszti a meleg magazinokat jól becsomagolva, álcázva, de van közönsége. Ezekben jelentek meg a készülő filmről is dícsérő cikkek. Lenne közönsége a filmnek, de a tabuk még nagyon erősek. A szereplők maguk nem melegek, csak eljátsszák a szerepeket, de szépek és tetszést aratnak. Ashok Row Kavi, az egyik lap főszerkesztője dicséri a terveket, mert szerinte már megérett a világ a változásra. 

Love, Sex
Ez év elején zárt közönség előtt bemutatták a filmterveket. A médiában nem keltett felháborodást, mindenki várja az megunt indiai sablonok megváltoztatását új irányokba. Lassan a cenzorok maguk is változnak, a fiatalok megértőbbek. 

„A szexuális forradalom már folyamatban van Mumbaiban is”
– mondta Anupama Chopra filmkritikus és író. A csók talán már elfogadható a filmvásznon. 

A 2008-ban megjelent Dostana című filmben két férfi csak azért vallja magát melegnek, hogy megtévessze háziasszonyát, akinek csinos fiatal rokonába mindketten szerelmesek.

Ezt a filmet Miamiban forgatták, de nagy sikerrel játszották Indiában is. 

Lassan India is megadja magát a nyugati szenzációknak, életérzésnek.

Dobosy Ildikó

Kép: piqs.de: Psychoente - Gay in Love