Szeretet-szállás: 1 nő, 2 szoba, 4 férfi - számító matematika

Gyermekeikkel összeköltöző egyedülálló szülőket mindig figyelmeztetek, hogy vigyázzanak saját határaikra. Annyira szeretjük a gyermekeket és az unokákat, hogy saját szobánkat is odaadnánk, és magunk szerénységből a legkisebb lyukat foglalnánk el a lakásban. Aztán jöhet a külön szoba egy idős otthonban, majd, hogy ne unatkozzunk, egy másik idős emberrel összezárnak. Horkoljanak csak egymásnak az öregek.

Szóval, szép az együttélés, de csak a megszokott nagyszobában berendezett bútorokkal. Oda bejöhet az unoka, a vő, a meny, de magánügyeiket intézzék a saját szobájukban. Ha közben gyűjtenek külön lakásra, az már az ő dolguk. 

Még ennél is kacifántosabb az a helyzet, amikor régi kedvesünket fogadjuk be a lakásunkba, miközben az új társsal a szomszéd szobában élünk. Ez a legkeményebb haragot is képes vulkánná fokozni az ember szívében. Egy idő után a legkisebb koccanást is tűzhányónak érezzük. 

Aki eljátszotta a lakását...

Róbert nagy művész, ezt ha teheti, be is bizonyítja mindenkinek. Csak pénzt keresni nem tud vele. Sőt, annyira nem tud, hogy egy lakást, és egy nyaralót elkártyázott, s végül az utcára került: a kutyájával együtt. Egy szép nyári délután összeismerkedett Matyival, és rájöttek, hogy prófétai lélek lakozik mindkettejükben, s arra teremtette őket az Isten, hogy másokat megváltsanak  - a butaságtól, és a pénzétől. Először idősebb hölgyeket szemeltek ki, de nem tartott sokáig a hódítás, gyorsan fogyott a hölgyek pénze is, újabb kalandot kellett keresni.Az asszony fizetése

Minthogy Róbertnek egykor felesége és fia is volt, a fiún keresztül igyekezett az asszonytól pénzt szerezni. Magához édesgette a fiát, megtanította kártyázni, s rendszeresen heti járadékot vettek fel a fiú nevelésére az anyától. Ez elég is lett volna hármójuknak, Matyinak, Róbertnek és Gézának, a fiúnak, de ahogy beköszöntött az esős évszak, fedél kellett a fejük fölé, nem élhettek örökké áruházakban. 

Így hát Róbert ráfanyalodott egy olyan hölgy segítségére, akit gazdagabb korában többször elutasított, sőt, kemény szavakkal küldött távolabb magától. Boriskának azonban (az említett hölgy) közben tartós kapcsolata lett egy kedves, jóindulatú férfival. Boriskának annyira jó szíve van máig is, hogy mindenkin segíteni akar, és Róberték triumvirátusát egyedül élő barátnője lakásában szerette volna elhelyezni, az azonban messziről óvakodott a munkakerülőktől. Hangos kacajjal fogadta az ötletet, és elképzelte, ahogy fülénél fogva penderíti ki a lakásából a két férfit, és olyan hosszan fog exponenciális egyenleteket magyarázni a fiúnak, hogy az legközelebb messzire kerülni fogja még a háza táját is. Van a fiúnak saját anyja, költözzön hozzá haza.

Négy férfi, meg egy kutya...

Róbert szép óriási farkaskutyája lett volna még a legkellemesebb társ, ő csak az előszoba szőnyegét puhította fel hulló szőrcsomókkal. Annyit evett, mint három farkas. Ugyanis Boriska befogadta egykori szerelmét kis panellakásába. Egyik szobában ő lakott társával, a kisszobában a három férfi aludt. Bizony nagyon jól érezték magukat a szellős utca után. Nótáztak, verseket írtak, gitároztak, és fürödtek. Fürödtek Boriska kis fürdőszobájában örökké folyó melegvízében. A feleségtől kapott pénzen bevásároltak, és főztek a kis konyhácskában, Boriskának nem sok helye és ideje maradt saját ételét elkészíteni, mert szabad idejében a gázra csorgott ételmaradékokat kellett letisztítania. Ha pedig evett volna Róbert főztjéből, akkor az külön megkérte az ebéd árát. De amúgy is jobb volt, ha nem kért semmit, mert egy idő után fukar vén banyának becézték, hogy pénzt mer kérni villanyra, vízszámlára. 

Boriska szelíd kislány volt, sose értette, hogy miért bántják, sőt, már meg is szokta, hogy ő csak jót akar, és abból pofonok lesznek. Matyi felajánlotta, hogy sokkal jobb lenne, ha szobát cserélnének, hiszen ők többen vannak, és Boriska társa napközben úgyis a munkahelyén van, minek nekik a nagy szoba. Másrészt ők cigarettáznak is. És sokkal jobb lenne nyított erkélyajtó mellett füstölögni. És itt telt be a pohár először. Igaz, Boriska társa – aki a számlákat fizette – még Boriskánál is csendesebb volt, mégis úgy gondolta, hogy legjobb lenne, ha ő lépne ki az együttesből. Ezt már Boriska se engedhette, Matyit eresztették szélnek. 

Ki is a vén boszorkány?

Természetesen az, aki csak a kisszobáját adja oda. Matyi átkozódott, és elkeseredett leveleket írt mindaddig, amíg egy újabb hölgy nem került terítékre. Akkor Róbert és fia is utána akartak menni az új hölgy lakásába, de hát eddig azért nem tellett a takaróból, tovább nyújtózkodtak, mint ameddig ért, és belelógott a lábuk a hideg vízbe, Boriska és a barátja elővették az útilaput. A kutya még a költözés után néhány napig köszönt az ajtó előtt elmenő lakóknak, aztán megszűnt a jó kis tábori élet, valahol felszívódtak mindnyájan a főváros forgatagában. 

Boriska pedig elteszi magának a szép szavakat, amikkel illették, és talán lemond az ifjúsági építőtábor-hangulatról, ha majd sikerült a kutyaszőrt felszednie az előszobaszőnyegről.

Ezen igaz történetet mindenki tegye magávé belátása szerint. Tanakodásul megjegyzendő, a történelem olykor ismétli önmagát, és csupaszív hozzáállásunkat – ha nem vigyázunk, lesz aki kihasználja. Az okos ember mások kárán tanul, és később jó példával jár elől.