Életet találtak a Szaturnusz egyik holdján?!

A NASA egyes tudósai úgy vélik: bizonyítékot találtak arra, hogy "földönkívüli élet létezik a Szaturnusz holdján", a Titánon.

A Cassini űrszonda adatainak elemzése késztette az amerikai űrügynökség tudósait a korszakos bejelentésre.

A Titán a Szaturnusz egyetlen olyan holdja, amelynek sűrű légköre van. A felszín megfigyeléséből származó adatok szerint bonyolult vegyi folyamatok zajlanak a Titán felszínén, a bizonyítékok arra utalnak, hogy kezdetleges életformák lélegeznek a légkörben és a felszínt borító anyagokból táplálkoznak.


A NASA által készített fantáziarajz a Titán felszínéről

A holdon egyébként általában túl hideg van ahhoz, hogy folyékony víz legyen jelen.

A kutatási eredményeket két tanulmányban tették közé. Az Icarus című szaklapban azt mutatták be, hogy a légkörben egyébként mindenütt jelen levő hidrogén a felszín közelében eltűnik. Ez utal arra, hogy ott idegen életformák lélegeznek.

A másik tanulmány a Journal of Geophysical Research című lapban jelent meg. Ebben arról írnak, hogy hiányzik a felszínről az acetilén, pedig a légkör vegyületeiből a napsugárzás hatására acetilénnek kellene létrejönnie. A tudósok szerint a hiány oka, hogy az idegen életformák ezzel táplálkoznak.

Chris McKay, a NASA asztrobiológusa, aki a kutatást vezette, azt mondja: "Azért utalunk a hidrogén belégzésére, mert a Titán esetében az élet számára ez a kézenfekvő lélegezhető gáz, úgy mint a Földön az oxigén."

"Ha valóban bebizonyosodik, hogy ezek az élet jelei, az kétszeresen is izgalmas lesz, mivel ez egy második életforma, ami teljesen független a földi víz alapú élettől."

John Zarnecki, az Open egyetem professzora ehhez hozzáteszi, hogy a Titánon jelen van az élet kialakulásához szükséges vegyi környezet. Csak melegre és fényre van szükség a folyamat beindításához. Szerinte a Titán négymilliárd év múlva lesz az élet paradicsoma, amikor a Nap vörös óriássá válik.

Sok szakember arra figyelmeztet, hogy a NASA által feltárt két bizonyítékra más magyarázat is lehet, de azt mindenki elismeri, hogy a két jelenség egyidejű jelenléte bizonyítja a metán alapú élet feltételeinek meglétét.