Sztárok a mellrák ellen - diagnosztizáld magad!

Minden fiatal nő számára természetesnek kell lennie az önvizsgálatnak, hiszen az egészséges élethez hozzátartozik az is, hogy minden nő megismerje a saját testét.

Egészség Hídja Összefogás Egyesület sajtótájékoztatóján a mellrák elleni küzdelemre hívták fel a nők, asszonyok, leányok figyelmét.

Az egyesületet támogató színésznő, Dobó Kata arról beszélt, hogy sok nő nem foglalkozik a megelőzéssel, mert azt gondolja vele nem történhet baj. Fontos, hogy egészségesen éljünk, figyeljünk oda önmagunkra, és a család nőtagjait figyelmeztessük a szűrésekre. Ez ugyanúgy felelőssége a nők mellett álló férfiaknak is. Ő maga is elmondta párjának, ha valami  változást tapasztal azonnal szóljon neki.

Minden fiatal nő számára természetesnek kell lennie az önvizsgálatnak, hiszen az egészséges élethez hozzá-tartozik az is, hogy minden nő megismerje a saját testét
– mondta Detre Diána olimpikon szörföző.

Egészség Hídja Összefogás Egyesület

A mellrák elleni küzdelem érdekében az Egészség Hídja Összefogás Egyesületet hazánkban 2002-ben Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövet asszony kezdeményezte.
2006-ban szervezett formában egyesületként folytattuk a korábbi években megkezdett tevékenységet. Hazánkban az első PPP, azaz (private partnership program) kezdeményezéseként hívtuk életre az Egészség Hídját, amelynek alapító tagjai a legjelentősebb rákellenes civil- és orvos-szakmai szervezetek és magánszemélyek. Velük szoros együttműködésben  támogatóink a nagyvállalatok, az egészségügyben dolgozók és a kormányzati szféra.


Számos közéleti személyiség (pl. Detre Diána, Dobó Kata, Galambos Erzsi, Sebestyén Márta, Sütő Enikő, Ungár Anikó, Csomor Csilla, Zsadon Andrea és Szolnoki Tibor, Karafiáth Orsolya, Tallós Rita, Zséda, Pa-dö-dő, Halász Judit, Tóth Vera és más megasztárok) vállalta kezdeményezésünk népszerűsítését különböző rendezvényeiken és a médiában.
Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület legfontosabb célja az emlőrákos megbetegedésekhalálozási arányának csökkentése és a korai felismerés minden lehetséges eszközzel való elősegítése. Ma Magyarországon az egészségügyi intézmények országos szinten rendelkeznek mindazzal a szakértelemmel és eszközparkkal, amely a betegség korai felismeréshez és kezeléséhez szükséges, ám a korai felismerés feltételét jelentő szűrésre szóló felhívást még nem veszik elég komolyan a veszélyeztetett korú hölgyek.
Ezen túlmenően fontos cél az egészséges életmód népszerűsítése és az egészség megőrzése révén a kockázati tényezők radikális csökkentése.

Detre Diána

Detre Diána 6 éves kora óta versenyszerűen sportol.
Ritmikus sport gimnasztikával kezdte, majd sífutóként folytatta, később a BSE-ben kosárlabdázott. Ezután belekóstolt a verseny-aerobik világába.
Szörfözni viszonylag későn, 16 évesen kezdett, bár a vízi sportolás nem volt ismeretlen számára. Olimpiai bronzérmes vitorlázó édesapja (Detre Szabolcs, 1980 – Moszkva) révén számos vitorlásversenyen indult a Balatonon.
2002-ben olimpiai válogatott kerettagként kezdett nemzetközi versenyekre járni. 2008 januárjában, az új-zélandi világbajnokságon kivívta a pekingi Olimpiai Játékokon való indulás jogát, majd magyar női szörfös viszonylatban az eddigi legeredményesebb, 22. helyen zárta az Olimpiát. Az Olimpia óta 28 helyet lépett előre a világranglistán, eddigi legjobb helyezése a 17. pozíció.
Az Egészség Hídja Összefogást 2003 óta pártolja és támogatja.

A fiatal generáció népszerű arcaként fontosnak tartja, hogy ismertségét felhasználva felhívja a nők figyelmét egészségük megőrzésének fontosságára.
„Egy ilyen kezdeményezés mellé egyértelműen álltam oda, ha sikerül felkeltenünk az emberek figyelmét, akkor már nyert ügyünk van!”

Dobó Kata   
A magyar filmipar által méltán elismert, igényes fiatal színésznő 2007 óta támogatja munkájával az Összefogás Egyesületet. Szívesen vállal karitatív tevékenységet: egy hospice alapítvány keretében tíz éve foglalkozik menthetetlen, végstádiumban lévő rákos betegekkel, nem ez tehát az első találkozása a betegséggel. Kezdetben modellként dolgozott, utána a film felé fordult. Legemlékezetesebb alakításai a Miniszter félrelép, az Ámbár tanár úr és az Európa expressz hozták meg számára a sikert; az egész ország megismerte a fiatal csinos művésznőt. Nemcsak itthon, de a tengerentúlon is felismerték szépségét, számos hollywoodi produkcióban szerepelt. A művésznő fontosnak tartja a megelőzést és az állandó orvosi kontrollt. Véleménye szerint jobb a vizsgálatokat időben elvégezni, hiszen senki sem szeret orvoshoz járni, de megnyugtató a tudat, hogy egészségünkre odafigyelünk, és a bajjal szemben időben felléphetünk.
„Örömmel mondtam igent, mert fontos, hogy megértessük az emberekkel, ha odafigyelünk magunkra és nem folytatunk struccpolitikát, megelőzhetőek ezek a betegségek.”

Magyar Rákellenes Liga
A Magyar Rákellenes Liga kiemelkedően közhasznú egyesület, amely 1990-ben jött létre azzal a céllal, hogy részt vegyen a magyarországi rákellenes küzdelemben. Ez a küzdelem nemcsak orvosi feladat, hanem mindannyiunk közös ügye. Az egyéni felelősségvállalás alól senki sem menthető fel.


A Magyar Rákellenes Liga ismeretterjesztő programokkal, önkéntes és képző tanfolyamok szervezésével, tájékoztató kiadványokkal, pályázatok kiírásával, telefon- és betegszolgálattal, illetve gyógyeszközök megismertetésével vesz részt a rákellenes küzdelemben.

Konkrét, gyakorlati segítséget elsősorban a felvilágosítás, az egészségnevelés, illetve a betegek lelki támogatása terén tudnak nyújtani. Kisebb mértékben szűkös lehetőségeik miatt anyagilag is támogatást adnak a rászorulók számára.

A betegek közül sokan, talán éppen betegségük okán, néha bizony kritikusak a mai gyógyítási módszerekkel vagy az egészségüggyel kapcsolatban. A Magyar Rákellenes Liga segíteni szeretne abban is, hogy szenvedő embertársaink megértsék az orvosoknak a gyógyulásban betöltött pótolhatatlan szerepét, feladatát, szolgálatát, s ne ellenőrizetlen alternatív gyógymódokban keressenek reményt és enyhülést.

A Magyar Rákellenes Liga tagja a nemzetközi rákellenes küzdelem két nagy szervezetének: az UICC-nek (International Union Against Cancer) és a ECL-nek (Association of European Cancer Leagues), amelyekkel napi kapcsolatot is fenntartanak. A Liga számára fontos, hogy a maguk eszközeivel részt vállaljanak egy nemzetek feletti rákellenes küzdelemben is: tájékozódnak, tájékoztatnak, konferenciákon vesznek részt.

Már Magyarországon is kapható az Olivia Newton-John nevével fémjelzett Liv® aid segédeszköz a mell önvizsgálatához!

Képek:
piqs.de: connor212 - gesicht
piqs.de: Arti Sider - Twins