Hatalmas óceán borította a Mars felszínének harmadát

Három és fél milliárd évvel ezelőtt a földiekhez hasonló hatalmas óceán borította a Mars felszínének harmadát.

Az új bizonyítékok arra utalnak, hogy a vörös bolygó északi féltekéjét borító hatalmas óceánban tízszer annyi víz lehetett, mint a Föld összes mai óceánjában együttvéve.

A marsi óceán a földönkívüli élet bölcsője is lehetett.


Fantáziarajz a Mars három és fél milliárd évvel ezelőtti felszínéről

A Nature Geoscience című folyóiratban közétett tanulmányukban a Coloradoi egyetem kutatói a Marsról készített újabb felvételeket elemezték. 52 deltavidék maradványait azonosították, amelyekben eredetileg folyók ömlöttek a tengerbe. Minden esetben azonos magasságban helyezkednek el, ami arra utal, hogy egy hatalmas egybefüggő óceánt tápláltak, amelynek természetesen mindenütt azonos volt a vízszintje.

Dr Gaetano Di Achille, a kutatók vezetője azt írja, hogy számításaik szerint az óceán a Mars felszínének 36 %-át borította, de olyan mély volt, hogy több vizet tartalmazott a földi óceánoknál.

Egy másik tanulmány szerint, amely a Journal of Geophysical Research - Planets folyóiratban jelent meg, a Marson mintegy 40 ezer folyóvölgy található.

A nagy kérdés, hogy hova tűnt ez a rengeteg víz? Néhány tudós úgy véli, a felszín alatt fagyott állapotban jó része még megtalálható.

"A Földön a folyótorkolatok és a tavak jó gyűjtőhelyei és megőrzői a régi élet maradványainak" - mondta Dr Di Achille. "Ha kialakult az élet a Marson, a delták kulcsszerepet kaphatnak a Mars biológiai múltjának megfejtésében."