Klimax könnyedén: A nők és a menopausa

A változó kor eljöttével a menstruáció elmúlik a nő életében. Ezt hívják menopausának. Egy új életszakasz következik be. Van, aki nagyon örvend a menstruációs napok elmúlásától, van, ki tudomást sem vesz róla.

Az új életszakaszban, a korábbinál is fontosabb, hogy figyeljünk testünk jelzéseire. Ilyenkor már sok mindent nehezebben viselünk el!

A klimaxról sok ellentmondásos dolgot lehet hallani, és ezek legtöbbje nem hat éppen bátorítóan a nőkre. Azonban ez nem mindig van így!

A táplálkozás szerepe igen is nagyon fontos tényezővé válik! Nagyon érdemes erre külön figyelmet szentelni!

Sok nő a hangulatingadozását, depresszióját étkezésben vezeti le. Szinte észrevétlenül jönnek fel a kilók rájuk. Maguknak nem is vallják be, hogy mennyit és mikor és mit is esznek! A megnövekedett ételmennyiség, ami igen sokszor származik a csak bekapok némi falatot – ból, édességek, nassolnivalók, hamar megnövelik a testsúlyt és nagyon csúnyán, extra méretűre is képesek meghízni ezek a nők.

Igenis kordában kell tartani az étkezési szokásokat, a táplálék alapértékét és testmozgást. Továbbá, a pihenést és a munkát is.


A növényi koszt az első  helyen áll a túlélési ranglistán: zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, olajos magvak és azok olajai, gabonafélék. Ebben az időszakban különös szerep jut a növényi hormonoknak. A növényi hormonok segítenek egyensúlyt teremteni a klimax éveiben. Ezekből az anyagokból sok található a lenmagban és a csicseriborsóban.

Fogyasszunk bőségesen izoflavonoidokat, melyek bőséges koncentrációban találhatóak meg a hüvelyesekben, főként a szójababban és a csicseriborsóban.

A másik csoport a ligánok, amelyek a gabonafélékben találhatóak, különösen nagy mennyiségben a lenmagban is. Az olyan, korábban megszokott élvezeti cikkek, mint pl. a kávé, az alkohol, a nikotin, az állati fehérje és zsiradék rontják a tüneteket. Ezek hatására fokozódnak a hőhullámok és az alvászavarok.

Sok nőnél ekkor alakul ki tej vagy gluténallergia.

A sport javítja a kedélyállapotot és a közérzetet

Vizsgálatok igazolják, hogy a sport, védő hatású a változó kor előtt, de még fontosabb, ha már kialakultak a klimaxos tünetek. Emellett pedig, az öregedést is gátolják, legyen szó bár fizikai  vagy szellemi képességről.

Zsemlye Zsanette
Sport és gerinc jóga oktató, Személyi edző
0630 200 6870 
www.zsanettewellness.hu   www.zsanettewellness.blog.hu
zsanettewellness@yahoo.com

Kép: piqs.de: Lazy Lightning - The fashion industry says I’m almost "plus sized" -- Mar. 4, 2007