Ronaldo - mond ez a név valamit?

A múlt héten számos világsztárral a mezőnyben kezdetét vette a 19. labdarúgó-világbajnokság, a sportág legnagyobb nemzetközi tornája. Egy speciális, tizennyolc külföldi labdarúgó ismertségét és kedveltségét vizsgáló felmérés eredményei szerint a hazai felnőtt internet hozzáféréssel rendelkezők körében legtöbben a portugál származású labdarúgót Cristiano Ronaldot ismerik. A kedveltségi toplistát azonban nem ő vezeti!

A GfK Hungária Piackutató Intézet SztárMonitor felmérésének májusi körkérdése a nemrégiben elkezdődött 2010-es labdarúgó-világbajnokság kapcsán összesen tizennyolc külföldi labdarúgó ismertségét és kedveltségét vizsgálta a hazai felnőtt internetező populáció körében. Az eredményekből kiderült, hogy a legismertebb játékos egyértelműen a fiatal, portugál származású Cristiano Ronaldo, akit tízből hét válaszadó ismer, és ismertsége hasonlóan alakul a férfi és a hölgy válaszadók körében egyaránt. Az ismertségi ranglista második helyezettje a brazil csapat középpályása Kaká, akit tíz válaszadóból mintegy hatan tudtak pontosan beazonosítani. Ismertségét tekintve a dobogó harmadik fokán 53 százalékkal az argentin válogatott szupersztárja Lionel Messi áll.

A francia csatárt, a Bayern München játékosát, Franck Ribéry-t a megkérdezett internetező közönség 33 százaléka jelölte ismerősnek, amely 10 százalékponttal magasabb a 2008-ban mért eredményhez hasonlítva. Frank Lampard, az angol csapat középpályásának neve szintén minden harmadik válaszadónak csengett ismerősen.


A kutatásban szereplő tizennyolc külföldi labdarúgó kedveltségét vizsgálva már némiképp eltérő képet kapunk. A kedveltségi átlagértékeket figyelembe véve a listát egy spanyol játékos, Iker Casillas vezeti, utána a válaszadók legpozitívabban Lionel Messit, az argentin csatárt értékelték. Hozzájuk képest a legismertebb focisták jóval kevésbé népszerűek az internetezők körében (Ronaldo és Kaká mindössze a válaszadók 7 százalékának kedvencei) – mondta el Bacher János, a GfK Hungária ügyfélkapcsolati igazgatója.

A játékosok kedveltsége – talán nem meglepő módon – eltér a feltehetően más szempontok szerint „osztályzó” férfiak és hölgyek körében. Az átlagosnál nagyobb kedveltségnek örvend a nők körében Iker Casillas és Frank Lampard, míg a legtöbb internetező férfinak Lionel Messi és Xavi Hernandez a kedvence. Míg az előző négy focista mindkét nem kedveltségi listáján előkelő helyet foglal el, addig néhány játékos igencsak megosztja a férfiak és a nők vélekedését. Steven Gerrard, angol középpályás és Arjen Robben holland játékos, akit a Bayern München mesterlövészeként is emlegetnek, a férfiak körében nagy elismerésnek örvendenek. Ezzel ellentétben a nők kedveltségi listáján az előbb megnevezett focisták hátrébb szorulnak és a „helyüket” Thierry Henry és Gianluigi Buffon veszik át.