Nyári szex-veszélyek - jobb, ha figyelsz!

A nyári meleg éjszakák könnyen csábíthatnak szexre otthon is, de vakációk idején különösképpen, legyen szó vízparti vagy szabadtéri hancúrozásról. Az örömbe persze üröm is vegyülhet, és az élvezetet néha keserű megbánás követi.

Kondom és víz = rázós ügy
Nem kell elvetni a vizi-szerelemről szőtt fantáziákat, de hát nem árt az óvatosság. Az elővigyázatosság oka az, hogy  az óvszereket vízalapú síkosítóval kezelik, ezért veszélyt rejthet, ha az óvszer anyaga  vízzel érintkezik. Az óvszergyártók nem tesztelik termékeiket ilyen környezetben, így nem is nyújtanak garanciát a medencében, vadvizekben vagy hasonló körülmények között történő biztonságos használatra.

Az igazi fenyegetést  nem a tengervíz sója jelenti, sokkal inkább a medencékben lévő klór, ózon és egyéb,  fertőtlenítést szolgáló vegyianyagok. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a víz rugalmatlanná, könnyen szakadóvá teszi gumit, a hullámok között pedig felvétele is nehézkesebb az átlagosnál. A szeretkezés során a víz  nemcsak a mesterséges kenőanyagot, de a hüvely természetes síkosító anyagait is kimossa. A forróság, a magas hőmérséklet  szintén nagy eséllyel roncsolja a kondomot.


Nap, homok... és baktériumok

Talán még sosem kaptál el nemi úton terjedő betegséget, talán monogám kapcsolatban élsz és nem használsz óvszert. Mindezek ellenére van rá esélyed, hogy egyszer téged is elér egy nyári bakteriális fertőzés. Az Oregon State University tudósai szerint a nyár a súlyos fertőzések ideje, mivel minden tíz Celsius foknyi melegedéssel 17 százalékkal emelkedik a baktérium okozta fertőzések száma.

A baktériumok a leggyakoribb okozói a gasztrointestinális valamint a légúti megbetegedéseknek, a sebfertőzéseknek – és akkor még meg sem említettük a húgyúti fertőzéseket  (ez utóbbi a nyári szex-kalandok egyik leggyakoribb következménye).

Egy, a Environmental Science & Technology című tudományos szakfolyóirat által 2007-ben közzétett tanulmányban olvasható, hogy azok a baktériumok, amelyek jelenléte miatt nyilvános fürdőhelyeket be kellett zárni, nemcsak a vízben, de a tengerparti homokban is megtalálhatóak.

A statisztika szerint a vízparti strandok majd mindegyikénél (91 százaléknál) kitenyészthetőek voltak enterococcus-törzsbe tartozó baktériumpopulációk, amelyeket főleg  húgyúti fertőzésekkel, agyhártya- és agyvelőgyulladással, divertikulitisz betegséggel hoznak összefüggésbe. A strandok 62 százalékánál az E.coli baktérium jelenlétét mutatták ki, amely főleg  bőr- és fülgyulladásokat okoz a fürdőzőknél és úszóknál.

Sperma-gondok
Egy három éve közzétett tanulmányban olvasható, hogy a nedves meleg negatívan hat a spermatermelésre és a hímivarsejtek mozgékonyságára. A kísérleti alanyok a három hónapos vizsgálati szakasz alatt 30 Celsius foknál melegebb vízű Jacuzziban fürödtek, hetente egy alkalommal, 30 percnél hosszabb időtartamig. A résztvevőket ezután "letiltották" arról, hogy testüket forró és nedves környezeti hatásnak tegyék ki, az esetben is legalább három hónapon át.

A megvonás eredményeként a férfiak 45 százalékának hímivarsejtjei mozgékonyabbá váltak. A kutatók rámutattak, hogy a terméketlenség-esetek 85–90 százaléka hatékonyan kezelhető volt gyógyszeres terápiával.

Fogamzásgátló tabletták
A nők túlnyomó része tablettával védekezik a terhesség ellen, azt azonban nem mindenki tudja, hogyan kell szedni a gyógyszert időeltolódás esetén. Amennyiben az időeltolódás kevesebb, mint tizenkét óra, úgy a tablettát mindenki ugyanúgy szedheti, mint itthon, nem kell új időben bevenni. A lényeg, amire figyelni kell, a két tabletta bevétele között nem telhet el több, mint harminchat óra. Aki ennek ellenére bizonytalan, hogyan szedje tablettáját, utazás előtt tegyen egy látogatást a nőgyógyászánál, vagy ejtsen meg egy telefonhívást.

A nyári vakáció egyik gyakori kellemetlen eseménye a hasmenés, amely a mellékhelyiséghez szögezheti az embert. Sajnos ez a tabletta hatását is befolyásolja, amennyiben a hányás és/vagy a hasmenés a tabletta bevételét követő három órán belül lép fel, úgy a védekezés nem százszázalékos, ilyenkor nem árt az odafigyelés. Ilyen esetben 12 órán belül mindenképp be kell venni a következő tablettát. Aki meleg országba utazik, figyeljen oda arra is, hogy fogamzásgátló tablettáját hűvös helyen tárolja, a magas hőmérséklet hatására ugyanis a hormonok elveszítik hatásukat, így a védelem megint csak nem lesz százszázalékos.

Szintén előfordulhat, hogy elfogy a fogamzásgátló. Ilyenkor természetesen az első út a gyógyszertárba vezet, ahol azonban óriási a kínálat, és egyáltalán nem biztos, hogy az adott országban is forgalmazzák a keresett fogamzásgátlót. Ezt elkerülendő, fontos volna, ha mindenki feljegyezné tablettájának hatóanyagát, annak összetételét, ezek segítségével külföldi országokban is be lehet szerezni egy hasonló gyógyszert.

Dr. Info