Repülési engedélyt kapott a szárnyas autó

Az amerikai légügyi hatóság megadta a repülési engedélyt a Transition nevű kétéltű járgánynak, amely hol könnyű sportrepülő, hol pedig autó.

A Terrafugia cég elsősorban könnyű sportrepülőnek készítette a Transitiont. Ez az amerikai engedélyezési besorolás szerint a legkisebb és a legkönnyebben vezethető magánrepülők kategóriája, a súlya legfeljebb 1320 font, azaz 600 kiló lehet.


A gyártónak pont a súlykorlát jelentette a gondot, amikor autóvá alakítható repülőt tervezett: a súlyhatárba nem fértek bele az autó kötelező biztonsági felszerelései, egyebek között a légzsákok és karosszéria ütközési energiát elnyelő elemei. Az amerikai légügyi hatóság végül kivételesen engedélyezte, hogy a Transition 120 fonttal, azaz nem egészen 55 kilóval túllépje a súlyhatárt. 


Az, hogy a járgány így is könnyű sportrepülőnek számít rendkívül fontos, mert ebben a kategóriában már 20 órányi oktató repüléssel megszerezhető a légi jogosítvány.

A kétüléses kis repülő szárnyai felhajtása után közönséges autóként közlekedhet a közutakon, normális autós sebességgel, még a fogyasztása is alacsony. Egy átlagos garázsban is tárolni lehet. A szárnyakat elektromotor állítja fel, vagy éppen le, ha azt autó megérkezik a reptérre, hogy felszálljon. 

 
A levegőben 185 kilométeres sebességgel repül, hatósugara 740 kilométer.

A gyártó szerint a Transition legnagyobb előnye a biztonság: ha rossz az idő, a repülővel közlekedők vagy a földön ragadnak, vagy vállalják a kockázatos utat. A Transition viszont ilyenkor autóként, biztonságosan is megteheti az utat.


Eddig 70 megrendelő tette le a 10 ezer dolláros foglalót a 194 ezer dollárba kerülő repülő autóra.