Jelek a körmökön - milyen betegségre utalnak?

A tiszta és szépen ápolt körmök jó benyomást keltenek rólunk, éppen ezért érthető, hogy gondot fordítunk a manikűrre. Körmeink azonban nem csupán a higiéniával (és esztétikummal) szemben mutatott elkötelezettségünkre mutatnak rá, hanem egészségi állapotunkra nézve is fontos információkat adnak.

Nem árt kicsit megvizsgálni őket, mivel jónéhány betegséget előjelezhet állapotuk. A köröm önmagában nem élő szövet, az alatta fekvő és az azt környező régiók viszont igen, és meglehetősen sérülékenyek. Az azokat érő fertőzések jelei a körmökön is megjelennek.

Mit olvashatunk le a körömről?
A körmök nem csak a jelenlegi egészségi állapotról, de a múlt traumáiról és betegségeiről is árulkodnak, sőt a köröm hordozhat örökletes információkat is; elemzése révén a hozzáértő szem még azt is megállapíthatja, hogy a szülők milyen betegségben szenvedtek. A körmök azonban nemcsak a fizikai hogylétről tudósítanak, hanem tájékoztatnak az ember személyiségéről, sőt szexuális beállítottságáról is. Ugyanis az egészség és a temperamentum összefüggenek, ezért bizonyos körömtípusok érzelmi jellemzőknek felelnek meg.Mikor egészséges a szervezet? Ha a körmök rózsaszínűek, kissé domborúak
. A színbeli, felületi és strukturális szabálytalanságok hátterében többféle ok állhat. Rosszabb esetben szisztémás betegségekre vagy akár fertőzésre is utalhatnak.

Mit jeleznek a köröm különböző elváltozásai?


Figyelem:

Ügyeljünk körmeink állapotára! Legyünk figyelemmel az azokon jelentkező elváltozásokra – de legyünk tudatában egyszersmind annak is, hogy azok egészséges szervezet esetén is megjelenhetnek. Nem kell tehát megijedni minden enyhe változás miatt. Amikor azonban tartós jelenségről van szó, bizony, érdemes odafigyelni és orvoshoz fordulni.