Szúnyogháló - milyen típust válassz?

Ahogy azt a saját bőrünkön tapasztaljuk, a hosszú hetekig szakadó eső, és a hullámokban érkező meleg valódi paradicsomot jelentett a szúnyogok számára. Éppen ezért a vizesebb területek lakói igyekeznek minden lehetséges eszközt bevetni az éjszakai nyugalmuk biztosítására. Hol, milyen terelőt válasszunk? Tanácsok a szakembertől.

Az őrületes szúnyoginvázió miatt akkora emberáradat tolong szúnyoghálóért a redőnyösöknél, és a barkács áruházakban, hogy lassan kifogynak a készletek! A jelenség nem ismeretlen: tavaly a gázelzárás idején épp ugyanilyen vásárlási láz indult meg az elektromos fűtőtestekért.

A csípések kezelése mellett a megelőzés is nagyon fontos. Nem csoda, hogy a különféle rovarirtó szerek, füstölők, gyertyák és párologtatók forgalma is jócskán megugrott. Ezek azonban gyakran sok mesterséges anyagot tartalmaznak, ami nem tesz jót a szervezetünknek nagy mennyiségben.

A legolcsóbb, és legegyszerűbb megoldás az, ha már a szúnyogok bejutását is megakadályozzuk. Ezért akinek még nincs az ablakán szúnyogháló, most a lehető legsürgősebben próbál felszereltetni.

A nagy forgalomra viszont egyszerűen nem lehetett felkészülni.

„A vevőáradat döbbenetes, és szinte mindenki szúnyoghálót akar – árulja el nekünk Horváth Mihály Ádám redőnyös, a GondosRedőnyös.hu árnyékolástechnikai szakértője. – Bár nálunk még van a raktáron elég, több nagy beszállítónál egész egyszerűen elfogytak a szúnyoghálók. Máshol pedig több hetet kell várni az elkészülésükre, ami a szokásos egy-két napos határidőkhöz képest nem semmi.”

A Gondos Redőnyös ezen kívül még azt tanácsolja mindenkinek, hogy ha úgy is tűnik, hogy az ablak kialakítása, vagy formája miatt nem megoldható a szúnyogháló felszerelése, keressen meg egy szakembert! A hosszú évek gyakorlata és tapasztalata segíthet olyan megoldást találni, ami elsőre eszébe se jutott volna.Van, ahol extra védelemre is szükség lehet a kamikaze szúnyogok ellen!

Főleg néhány évvel ezelőtt volt jellemző, hogy a szúnyogok szinte öngyilkos hajlammal még a szúnyogháló résein is megpróbálták betuszkolni magukat.  És ez gyakran sikerült is!

Elméletileg az idei szúnyogok nagyobbak, és nem képesek bemászni a réseken. Ha mégis azt tapasztalja, hogy a szúnyoghálók ellenére tele van otthona vérszívókkal, vesse be ezt az egyszerű trükköt:
Közvetlenül a szúnyogháló közelében párologtasson valamilyen szúnyogok ellen ajánlott illóolajat, hogy se kedvük, se esélyük ne legyen tiltott területre tévedni. Erre alkalmas például a citromfű, vagy a bazsalikom.

Milyen szúnyoghálókat lehet most kapni?
Tépőzáras szúnyogháló:
Ez a klasszikus, barkácsboltokban kapható zöld színű szúnyogháló, amit öntapadós tépőzárral lehet az ablakra rögzíteni. Komoly problémák lehetnek vele, hiszen az első jöttment szél leszakítja. Ráadásul sokszor ottmarad az öntapadós csík helye is. Elég csúnya tehát, de biztosan a legolcsóbb megoldás!

Fix keretes szúnyogháló:
A keret anyaga két féle lehet: alumínium, vagy műanyag. Mivel nem mozgatható, csak ablakra szerelhető. A tépőzáras változatnál mindenképpen tovább húzza, és szebb megoldás.

Zsanéros, nyitható, keretbe feszített szúnyogháló:
A bejárati ajtó mellé szoktuk ezt a típust ajánlani, mivel épp úgy nyílik, mint egy ajtó.

Rolós (feltekerhető, redőny elvű) szúnyogháló:
Ez a típus már egy fejlettebb, és elegánsabb megoldás. Nagy előnye, hogy amikor nincs rá szükség, eltűntethető, így nincs útban, és nem is lesz koszos. Redőnyök elé utólag is felszerelhető. Tetőablakra is jó!

Tolóajtós szúnyogháló:
Egy sima alumínium keretbe szerelt, oldalra tolható szúnyogháló. Igazán időtálló megoldás, hiszen kerete miatt sem a szél, sem az eső nem tehet benne kárt. Elsősorban tolóajtókra, de erkélyajtókra, és teraszajtókra is ajánljuk.

Pliszé szúnyogháló:
Ez talán a legmodernebb, és a legszebb szúnyogháló valamennyi közül. Igazán dekoratív, és akár ferde kivitelben is felszerelhető. Pliszés szerkezete miatt nagy sikert arathat vele vendégei körében, mivel igazán rafinált, és csinos összhatást kelt.

Ezt a típust különösen ajánljuk Önnek, ha kisgyereke, vagy macskája van! Ha egy kifeszített szúnyoghálónak óvatlanul nekidőlnek, az könnyen kiszakadhat. A pliszé szúnyogháló viszont remekül bírja a gyűrődést, és túléli, ha nekimennek!

Forrás: Horváh Mihály Ádám, GondosRedőnyös.hu