Csodás alak Áyurvédával - Táplálkozz testtípusod szerint!

A testtípus rendkívül fontos az egészség és különösen az egészséges táplálkozás beirányozásában. Könnyed levegős, lassú, komótos, vagy tüzes, energikus vagy?

Váta diéta - erősödj meg!
Ha váta alkatú vagy akkor nem vagy hajlamos az elhízásra, sőt, általában hízni, erősödni szeretnél. Az emésztésed viszont gyenge, rendszertelen. Ezért többször érdemes enned, kevesebbet, és táplálóbb ételeket.

A legkevésbé jók neked a hideg ételek és italok, pl. üdítők, fagylaltok stb. Szükséges, hogy forró italokat és leveseket fogyassz többet. Az ételed lehet tápláló, és zsírban, fehérjében gazdag, mert a váta alkatúak sok energiát fogyasztanak, de nem hajlamosak az elhízásra. Viszont neked ajánlható a legkevésbé a nyerskoszt; mert az emésztésed tüze gyenge. Mindazonáltal nem szabad az agnit (tüzet) túl sok csípős ízzel fokozni, mert annak szárító hatása is van.

www.vegafood.freeblog.huPitta diéta – az elsavasodás ellen

Ha pitta alkatú vagy, akkor hajlamos vagy a túlzottan sok savasító étel fogyasztására, ami a szervezeted számára nem kedvező. Az étrendednek tehát a lúgosítást, a sav-bázis egyensúly helyreállítását kell szolgálnia.

A nyers ételek, főleg a saláták, zöldségek és édes gyümölcsök nyugodtan ajánlhatóak. Minél több folyadékot fogyasztasz, annál jobb. De ne idd forrón az italokat, és vigyázz a túlzottan olajos ételekkel is! A pitta alkatú ember mindenfajta ételből ehet, mert az agnija erős, de nem szabad túlzásba vinned az erős fűszereket és a sót. Ne fogyassz túl sok gabonát, mert az erősen fűt! Az erjesztett, ecetes ételeket, a vörös húsokat és a dohányt is kerüld.Kapha diéta – könnyebbülj meg!

Ha kapha alkatú vagy akkor leginkább te vagy hajlamos az elhízásra, ödémásodásra. A te számodra javasoljuk tehát a legkönnyebb diétát.

A három testtípus közül te vagy leginkább hajlamos az elhízásra, ezért energiaszegény étrendet kell követned. A szénhidrátot, fehérjét és zsírt csökkentsd a minimálisra, egyél minél kevesebbet, és tarts böjtöket! A meleg ételt te is igényled, de az édességet és a gabonaféléket lehetőleg kerüld! A zöldségek lehetnek előtérben, mind nyersen, mind főve. Fűszerezheted nyugodtan, de ne sózd nagyon! Vízből vagy folyadékból sem szabad mértéktelenül fogyasztanod.

Ha nincs időd foglalkozni azzal, hogy mit főzz magadnak, vagy mikor mit egyél, de szeretnél tiszta, finom, egészséges, vegetáriánus ételeket enni, akkor rendelj a VegaFOODtól és ők házhoz szállítják Neked! >>

www.vegafood.hu


Képek:
piqs.de: Joachim Bloch - Strahlefrau
piqs.de: strawberryfray - sea of daisies