A nők feje tényleg gyakrabban fáj

A fejfájás nem csak kifogás szokott lenni: a nőknek gyakrabban, hosszabban és erősebben szokott fájni a fejük, mint a férfiaknak.

Egy mindkét nemmel foglalkozó amerikai pszichológus, Jennifer Kelly összesítette több tanulmány erdeményeit valamint saját tapasztalatait és arra a következtetésre jutott, hogy a nőknek 50 %-kal gyakrabban fáj a fejük, de a válluk, a nyakuk, a térdük és a hátuk is. 

Az egyik atlantai klinikán dolgozó Jennifer Kelly az amerikai pszichológusok szövetségének idei konferenciáján arról is beszámolt, hogy a migrén két és félszer gyakoribb a nőknél.

Az ok valószínűleg az eltérő hormonháztartás. Dr Kelly szerint az ösztrogén bizonyosan szerepet játszik a migrén kialakulásában.

Ezt támasztja alá, hogy a lányok esetében a pubertás után gyakoribbá válnak a krónikus fájdalmak, míg a fiúknál nem, vagy alig változik a gyakoriság. A fájdalom érzékelés a menstruációs ciklus szerint is váltakozik.

Különbségek vannak a nemek között a gyógyszeres kezelés mellékhatásaiban is.

Jennifer Kelly előadásában azt is fontos különbségnek nevezte, hogy a férfiak a fájdalom fizikai hatására összpontosítanak, míg a nők hajlamosak a fájdalom érzelmi hatására koncentrálni. Ettől pedig csak erősebb lesz a fájdalom, mert a hozzá kapcsolódó érzelmek negatívak. Ezért azt javasolja a nőknek, hogy a fájdalomra úgy tekintsenek, mint olyasvalamire, ami kezelhető és amivel együtt lehet élni.