Bölcsődék csecsemőket kölcsönöztek pénzért a koldusoknak

A dél-afrikai Pretoriában figyelt fel a rendőrség a megdöbbentő bizniszre: a bölcsődék a rájuk bízott gyerekekkel kereskednek.

A koldusok ha gyerekkel vannak annyi többlet bevételhez jutnak a szánakozó autóvezetőktől, hogy megéri nekik csecsemőt kölcsönözni, a bölcsődéket működtető bűnszövetkezet pedig így jut többlet jövedelemhez.

A rendőrség akkor fedezte fel a szokatlan bizniszt, amikor kikérdezte a gyerekek eredetéről a forgalmas útkereszteződésekben kolduló felnőtteket. A nyomozók azt feltételezik, hogy a meg nem nevezett bölcsődéket egy bűnszövetkezet működteti.

A rendőrség szóvivője szerint a szülőknek fogalmuk sem volt arról, hogy mire használták a gyerekeiket, amíg a bölcsődére bízták. Azt javasolta, hogy csak olyan bölcsődéket használjanak, amelyek rendelkeznek állami működési engedéllyel.

A koldusokat azért kérdezték ki a gyerekek eredetéről, mert a rendőrség szociális munkások segítségével éppen nagyszabású akcióba kezdett a gyerekek koldulása ellen. Az egyedül vagy felnőttel kolduló gyerekeket begyűjtötték és nevelőotthonokba szállították.