Szuperfotók a Balatonról

A Balaton vízének minőségéről és a parti vegetáció állapotáról is többet tudhatnak meg a kutatók annak a légi adatgyűjtésnek köszönhetően, amely várhatóan a héten kezdődik. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézetet nemzetközi csapat segíti a vizsgálatokban.

- A túlzott tápanyagterhelés miatti probléma már a múlté a Balatonon. A tó vize egyre tisztább. A parti vegetáció helyzete azonban már nem ennyire megnyugtató. Az irtás és a beépítések miatt fogynak a nádasok. Ezért szükséges állapotuk minél pontosabb vizsgálata – nyilatkozta Zlinszky András, az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete tudományos segédmunkatársa. Mint azt a brit Környezetvédelmi Kutatási Tanács (NERC) speciális légi járművével végzett kutatás projektvezetője elmondta, a nádasok állapotát alapvetően határozza meg a tó vízszintje.


LIDAR technológiával készített kép - ez még nem a Balaton

A European Facility For Airborne Research pályázatán elnyert 50 millió forintos támogatásból most nem csak ún. hiperspektrális felvételeket készítenek a magasból, hanem LIDAR technológiával, vagyis pásztázó lézerrel is gyűjtenek adatokat a tóról és környékéről.

– A hagyományos digitális fényképezőgéphez képest, amely három fő színben mér fényintenzitást, a hiperspektrális kamera több mint száz csatornára bontja a fényt, a pásztázó lézerrel pedig négyzetméterenként két pontról kaphatunk centiméteres pontosságú magassági adatokat – magyarázta a tihanyi kutatóintézet munkatársa. A hiperspektrális módszerrel gyűjtött adatok matematikai feldolgozásával a part mentén található nádasokról, azok állapotáról és a vízben élő algákról szerezhetők pontosabb ismeretek, a pásztázó lézer segítségével beszerzett információk révén pedig a növénymagasságot és a domborzati viszonyokat tudják az eddiginél jobban meghatározni. Ez segítheti a kutatókat annak, hol vannak azok a területek, amelyek a vízszint ingadozásával víz alá kerülnek.

- A két technológiát külön-külön korábban is használták Magyarországon adatgyűjtésre, de ez az első alkalom, hogy együtt alkalmazzák azokat tudományos célokra – hangsúlyozta Zlinszky András. Az előzetes adatfeldolgozást a repülőgép operátorai végzik el Nagy-Britanniában.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.