Forró nyár, fáradt test. Relaxálj!

Kinn tombol a kánikula, a testünkben meg az energiafelesleg. Ilyenkor mit tegyünk? Pár perc magunkba figyelés csodákra képes. Adunk néhány tippet arra, hogy hogyan törődj a testeddel és a lelkeddel a forró nyári napokonn.

Sokszor szégyellem magam, amikor megkérdeznek valamiről, amire a válasz olyan egyszerű, nem is gondolnám, hogy diploma szükséges hozzá. De ha nem figyelünk magunkra, hogy hallhatnánk meg testünk jelzéseit, ordító, segélykérő felkiáltásait...

Figyeljünk nagyon testünk jelzéseire, és ez ne egy elcsépelt, állandóan ismétlődő mondat legyen, hanem tényleg tekintsünk tisztelettel az iránt az ember iránt, aki személyünket képviseli!

Senki, még a legjobb orvos sem képes kitalálni amit testünk kíván! Tippjei lehetnek, de ezt MI érezzük, tudjuk magunkban. Ha állandóan elfolytjuk, akkor fordulunk mindennel szakemberhez, hogy mondja meg mi bajunk van, pedig ha csak kicsit lelassítanánk, meghallhatnánk, lelkünk mit üzen!

Éppen ezért szeretném ezt a lehetőséget megragadni, hogy a nyári napokon, amikor senkinek nincs kedve a mozgáshoz - csak a fanatikusoknak - egy kis lazítást, relaxációt prezentálhassak, amihez nem szükséges más, mint egy matrac - esetleg egy vastagabb pokróc is megteszi- amire rápihenünk, és ami a legnehezebb: IDŐ MAGUNKRA!
 

Ez lehet 15 perc is, de jobb, ha van fél óránk.

Szükséges még egy csendes helység, ahová bevonulhatunk, és nem nyit ránk senki, nem zavar a kutya, macska, és legféltettebb kincsünk, a kisgyermekünk se akkor akar játszani velünk. A telefont némítsuk le, ha szükséges húzzuk ki a falból- ne aggódjunk, ebben a félórában megérdemeljük, hogy megnyugodjunk.

Tegyünk be egy kellemes, lágy zenét, bár én jobban szeretem teljes csendben, de nem vagyunk egyformák, és ez így helyénvaló. Ügyeljünk arra, hogy a zene ne hozzon fel bennünk negatív emóciókat, és ha lehet, minden alkalommal ugyanazt hallgassuk!

Miért? Mert ha sokszor hallgatjuk ugyanazon zenét, egy idő után az a bizonyos dolog kötődik hozzá, amit akkor végeztünk, amikor hallgattuk. Így később, amikor a buszon, villamoson hallgatjuk ezt a zenét, egyből a kellemes, harmonikus nyugalom ölel át bennünket, és nem hagyjuk a környezet destruktív erejét ólomsúlyként vállunkra nehezedni.

A RELAXÁCIÓ maga nem nehéz dolog, csak mivel nehezen lazítjuk el magunkat, ezért tartják problematikusnak. Ezt a falat szeretném most ledönteni, és megmutatni egyszerűségét, szépségét, és azt, hogy ez a lehetetlennek tűnő pihenés mindenkinek megy, SŐT JÁR!!!

Nem baj, ha belealszol, de jobb, ha sikerül alfa állapotban végezned! Azt mondják, 20 perc relaxáció kb. 8 óra alvással is felér. Ezt kipróbáltam, nekem még nem volt ilyen érzésem, de nagyon kipihenteti, és felfrissíti a testet, megnyugtatja az idegrendszert!


A gyakorlatok pedig a következőképp épüljenek fel:

Először is tudatosítsd magaddal, hogy aktív relaxációt végzel, és bármikor felkelthető vagy!
Tudatosan lazítsd el testedet a fejed búbjától a lábujjaidig.

Ez a következőképpen történhet:
Koncentrálj a kezeidre és a lábaidra. Érezd, ahogy pulzál az ujjbegyed, ugyanis ekkor éred el a tökéletes lazaság állapotát. Majd gondolatban melegítsd fel kezeidet és lábaidat.

Érezd, ahogy megtörténik, melegebb lesz érzetre kezünk és lábunk.

Pár percre gondolatban utazz el kedvenc pihenő helyedre, ami lehet akár egy tengerpart, vagy hegyek közt, akár egy tiszta csodálatos rét, de tényleg bárhova ahova képzeleted visz, menj!

Ott hagyd, hogy minden szépsége a helynek hasson rád, szemléld meg a fűszálakat, csodáld meg a természet minden egyes értékét, időzz el a csodában, hagyd, hogy ez az élmény teljesen átjárja testedet.

Majd lassan tudatosítsd magadban, hogy a relaxáció végéhez közelítesz.
Ezt követően lassan kezdd el mozgatni kezedet, lábadat, haladva a nagyobb ízületek felé.
Végül nyújtózz egy nagyot, akkorát, ami jól esik, mintha most ébredtél volna legszebb álmodból!

[kapcsolodo_cikkek] 
Mielőtt folytatnád a napi rutinodat, fordulj a jobb oldaladra, és ott kezdd el kinyitni szemedet, először csak pislogva, finoman engedve be a fényt, majd lehet hosszabb ideig is nyitva tartani a szemedet.
Soha ne ugorj ki ebből az állapotból!! Fontos, hogy szép lassan üljünk fel először, majd pár perc elteltével keljünk fel.

Remélem sikerül könnyen elsajátítanod ezt a kikapcsolódásra tökéletesen alkalmas gyakorlatsort, és beépíteni a hétköznapjaidba úgy, hogy az teljes feltöltődést tudjon nyújtani mindenkor!!

Egészségedre!