Nem minden gyógyít, ami tampon...

Az Internetet böngészve, beleásva magunkat a női fórumokba és az ott olvasható "kommentekbe" szembesülünk azzal, hogy nők egymásnak különböző "hasznos" tanácsokat adva, gyakran téves dolgokat kommunikálnak a nagyközönség felé, ezzel kiváló táptalajt biztosítva további tévhitek, téves információk terjedésének.

A Bio-Tech Pharma Kft. alapvető célként tűzte ki, hogy segítsen eloszlatni a tamponhasználat körül kialakult tévhiteket és kételyeket és egyben hiteles képet adjon a probiotikus tamponok előnyeiről, a helyes és biztonságos tamponhasználatról. Ez különösen fontos akkor, amikor a legfrissebb kutatásokból megtudhattuk, hogy a nők több mint 65 százaléka fél valamilyen hüvelyi fertőzéstől, azok közül is leginkább a hüvelygombától. A probiotikus tampon nem egy klasszikus kozmetikai eszköz, hanem egy gyógyhatású termék, amely egy új, eddig nem létező kategóriát teremt. Ha probiotikus tampont használunk, értelmetlenné válik a tampon vs. egészségügyi betét vita.

Mielőtt a leggyakoribb tévhiteket áttekintenénk, nézzük milyen elvárásoknak, milyen fiziológiai szempontoknak kell megfelelnie ezen termékeknek a nemzetközi szakirodalom szerint:
Számos kutatás azt mutatja, hogy a nők alapvetően a menses alatti aktív és korlátozásmentes élet iránti igény miatt kezdik a tamponok használatát. A tamponok mellett szóló legfőbb érvek között szerepel a sportolás (úszás, lovaglás), valamint a kényelmes viselés és „láthatatlanság”.

A tamponok kapcsán az egyik leggyakrabban felmerülő témakör, amely sokak számára nem teljesen tisztázott, a tamponok mérete, illetve a megfelelő méret helyes kiválasztása.


A tamponok jellemzően 1,0-1,9 cm átmérőjűek. A méret megfelelő kiválasztását a menstruációs folyadék mennyisége és NEM az anatómiai viszonyok határozzák meg. Az itt alkalmazandó alapszabály az, hogy mindig a vérzés erősségének megfelelő legkisebb méretű, legkisebb nedvszívóképességű tampont kell kiválasztani.

A másik leggyakrabban felmerülő kérdéskör az, hogy szűz lányok használhatnak-e tampont... Természetesen szűz lányok is biztonságosan használhatnak tampont, hiszen az első menstruáció idejére a hormonális folyamatok hatására a szűzhártya rugalmassá válik és a pubertás előtti maximum 1,5 cm-ről, akár több mint 2,5 cm átmérőig tágítható.

Az Internetet böngészve, beleásva magunkat a női fórumokba és az ott olvasható „kommentekbe” szembesülünk azzal, hogy nők egymásnak különböző „hasznos” tanácsokat adva, gyakran téves dolgokat kommunikálnak a nagyközönség felé, ezzel kiváló táptalajt biztosítva további tévhitek, téves információk terjedésének.

Rögtön olvashatunk például az egyik széles körben elterjedt „házi praktikáról”, a joghurttal átitatott tamponról, mint „jótékony hatású gyógymódról”. Ennek használata alapvetően nem javasolt, ugyanis az állati eredetű tejtermékek, habár valóban tartalmaznak különböző baktériumokat, amelyek specifikusan az emésztőrendszerben kolonizálódhatnak, de jellemzően nem olyan lactobacillusokat, amelyek az egészséges hüvelyflórában természetes módon előfordulnak, így segíthetik annak regenerálódását.

Régen „ecetes öblögetéssel” is próbálták visszaállítani a hüvely savas ph-ját, amit leginkább közösülés után, a nem kívánt terhesség megelőzésére alkalmaztak, a hüvelyflóra bakteriális egyensúlyára azonban ez a módszer semmilyen hatással sincs.

A tampon veszélyeként sok embernek azonnal a Toxikus Sokk Szindróma (TSS) jut eszébe, amely egy ritka, de súlyos betegség. Normál, rendeltetésszerű tampon használat mellett a TSS kialakulásának veszélye nem jelentkezik. Tudni kell, hogy a TSS-t NEM a tampon okozza, hanem az u.n. Staphylococcus aerus által termelt toxin.  A TSS akkor alakulhat ki, ha az emberi bőrön található kórokozó jelenlétében a telített tampon túl sokáig, vagyis a normál idő többszörösét marad a hüvelyben. Igazolódott, hogy a TSS, mint tünetegyüttes, bármely populációt érinthet, köztük a férfiakat is és kialakulásához kulcsszerepet játszik a „gazdaszervezet” immunrendszerének legyengülése.

„A tamponnal kapcsolatos fertőzés megelőzhető alapos kézmosással, a tampon időbeni eltávolításával, akkor, ha az telítődött, de átlagosan 4-6 óránként mindenképpen. A probiotikus tampont bátran használhatja minden nő, fertőzések megelőzésre is kiváló, a testhőmérséklet hatására kiolvadó jótékony probiotikumoknak köszönhetően” – javasolja Fazekas Zita cégvezető.


A probiotikus baktériumokat egy speciális hordozóanyag védi, amelyből a baktériumok csak testhőmérsékleten szabadulnak fel. Amikor a probiotikus tampon a behelyezés után eléri a testhőmérsékletet, a hordozóanyag felolvad, és a probiotikus baktériumok kiszabadulnak a tampon belső magjából. Nagyjából 90 perc szükséges ahhoz, hogy a probiotikus LN® baktériumok a tampon belsejéből felszabadulva elérjék a hüvelyi nyálkahártyát és ott elkezdjenek kolonizálódni, ezáltal támogatva a hüvelyflóra egyensúlyát.

Kép: piqs.de: Lothar47 - Die Waldfee