33 halálbabona - kerüld, ha kedves az életed!

A régi időkben különféle jeleket tartottak halált jövendölőnek. Ezek természetesen nem jelentik tényleg valaki halálát, mindenesetre érdekes, mi mindenhez kötöttek eleink rossz ómeneket.

Vannak nagyon ismert halál babonák, s vannak kevésbé ismertek, vagy tájegységekhez kötődőek. Ismerjük meg a régi magyar, s az Európában is elterjedt, halált hozó babonákat.

1. Európa szerte ismert – keresztény gyökerű – babona, hogyha 13 ember ül egy asztalnál, akkor valaki meg fog halni, így ilyenkor vagy gyorsan behívnak még valakit vendégnek, vagy feltesznek plusz egy terítéket.

2. Ha az asztalnál hirtelen elhallgat mindenki, az az asztalnál ülők egyikének hirtelen halálát jövendöli. (Másutt ugyanez a babona azt jelenti, hogy „angyal szállt el felettük” vagyis áldás van a társaságon.)

3. Ha a bejárati ajtó magától, hirtelen kinyílik, azt jelenti, hogy egy hazajáró lélek maga után hív valakit.

4. Ha a lámpa üvege, vagy a tükör hirtelen magától elpattan, az is valaki hirtelen halálát jövendöli.

5. Gyakran számolnak be arról – erre vonatkozóan már kutatást is folytattak – hogy az óra igen gyakran megáll akkor, amikor az óra gazdája, vagy valaki a házból meghal.

6. Az újévi halott után hamarosan jön a következő.

7. Gyerekhalált jelöl, ha a bölcsőt valaki úgy rengeti meg, ha nincs benne a csecsemő.

8. Ha öregember hal meg és az arca holtában kisimul, egy fiatalt hív maga után a családból.

9. Ha beteg van a háznál, nem szabad beereszteni a macskát, mert ha az hosszában feküdne a szobában, az a beteg halálát jelentené.

10. Ha a halottat kitolják, kiviszik a házból, még ma is lábbal előre teszik, ugyanis, ha fordítva tennék, a néphit szerint visszajárna, mert a lába megtalálná az utat visszafelé.11. Aki tavasszal sárga lepkét lát meg először, annak az az év halált hoz.

12. Nagyon rossz ómen temetési menetnek nászmenettel találkozni, ugyanis ha ez történik, vagy a vőlegény, vagy a menyasszony meghal.

13. Az hal meg előbb a házaspár közül, aki a nászéjszakán hamarabb alszik el.

14. Ha az ifjú pár tudni akarja melyikük hal meg előbb, tegyenek a nászéjszakán ugyanannyi vizet egy-egy csuporba, tegyék az ágy alá. Amelyikük csupra előbb szárad ki, az megy el előbb.

15. Soha nem szabad a férfiembernek a boros poharat félig hagyni, mert árvát hagy maga után.

16. A halottas menetet soha ne nézzük az ablakból, mert aki így tesz, utána megy a halottnak.

17. Ha a kutya a fejét lefelé tartva vonít, az halált jelent.

18. Ha a kutya egy gödröt hosszan kapar, az is halált jövendöl. (sírt ás)

19. Akinek halott hírét keltik, vagy akinek a halálát megálmodják, az sokáig él.

20. Amikor halott van a háznál, a tükröket és a képeket (tévét) le kell takarni, mert megszaporodnak a halottak a családban.

21. A csillaghullás halált jövendöl – akinek a csillaga lehullik, az meghal.

22. Ha a tyúk kukorékol, az halált jövendöl, de ha azonnal levágják a fejét és átdobják válluk felett a kerítésen, akkor a nem várt halál elkerülhető.

23. A néphit szerint a tyúk minden századik tojása apró – azt soha nem szabad megenni, hanem át kell dobni a kerítés felett, s ott ahová esett, gyorsan elásni, balról jobbra. Akkor nem hoz halált.

24. A kuvik – vagy általában a bagoly – megszólalása halált jövendölt, ezért a baglyot halálmadárnak tartják még a mai napig is.

25. Kisgyermeket, kismacskát, kiskutyát nem szabad megütni seprűvel, mert akkor hamar meghalnak, megdöglenek, s annak álmában visszajárnak, akinek a kezében a seprű volt.

26. Több vidéken a mosást és szárítást tiltották bizonyos egyházi ünnepeken (Nagypéntek, Karácsony, Újév, Húsvég, Boldogasszony napja, stb…) mert ez halált hozhatott a családba.

27. A férfiaknak nem volt szabad keresztben pisilni, mert az fiatal halálát hozhatja.

28. A különféle viszketések is halált jelezhettek, például akinek viszket a púpja, az a pap halálát jövendöli meg.

29. Halottas kocsival találkozni azonban éppen fordítottat jelent – szerencsét, hosszú életet jövendöl. (Már csak azért is, mert nem te fekszel benne!) 
 
[kapcsolodo_cikkek]
A különféle álmok is jövendöltek halált.
A legtipikusabb halál jövendölő álmok a következők:

1.
Ha valaki meszel álmában, halált jelöl.

2. Ha valaki a halott édesanyjával álmodik, az azt jelenti, hogy közel van az ő halála is, várják odaát.

3. Földrengéssel, viharral, áradással, villámlással tehát bármilyen természeti katasztrófával álmodni halált jövendöl.

4. A legtöbb állattal álmodni haláljel volt – kutyával, macskával, pókkal álmodni különösen sok helyen jelentett halált. Ha valakit álmában a ló levet a hátáról, az is halált hoz. 
   
Kép: sandid / Pixabay