Milyen a tudományosan korrekt kézfogás?

A legtöbb ember teljesen tudománytalanul fog kezet más személyekkel, ez derül ki abból a tanulmányból, amelyet egy brit tudós készített, és egyúttal 12 szabályt is alkotott a korrekt kézfogás elvégzéséhez.

A tanulmány szerint egy átlagember élete során kereken 15.000 alkalommal fog kezet, ezt a tevékenységet sok száz év óta művelik, de csak most készült el a használati utasítás a korrekt kézfogásokhoz.

A brit Geoffrey Beattie szerint 12 alapszabálya létezik a megfelelő kézfogásnak, amely a kutató szerint ez az egyik legfontosabb eleme a másik személyről kialakított képnek, az első benyomásnak.

A kézfogás információforrás, amelynek alapján a másikról ítéletet alkotunk, ezért fontos a határozottság. Ha nem így cselekszünk, azt a képet alakítjuk ki magunkról, hogy bizonytalanok vagyunk. Az egész kezünkkel, ráadásul jobb kézzel kell határozottan kezet fogni, míg az optimális kézrázás háromszori alkalommal történik, de 2-3 másodpercnél tovább nem ajánlatos megragadva tartani a másik fél kezét.

A legjobb, ha a kezek félmagasságban találkoznak, és fontos szabály az is, hogy kézfogás közben nézzünk a másik fél szemébe, és miközben rápillantunk, egy kis természetes mosoly is csak jót tehet.

A kéz felülete legyen száraz és hűvös, írja a kézfogás-kutató, aki azért fogalmazta meg 12 pontját, mert az amerikai Chevrolet autógyár vizsgálata szerint a megkérdezett emberek 70 százaléka nem tudta, hogyan kell megfelelően kezet fogni. Tekintettel arra, hogy a szerződéseket is hagyományosan kézfogással "pecsételik meg", ezért fontos, hogy a munkatársak tisztában legyenek a megfelelő kézfogással, írta az amerikai autógyártó.

Forrás: vilagtudomany.hu