A Kincsem Park startere szerint német kollégája hibázott

Dr. Prutkay János 30 éve a Kincsem Park startere. Ő indítja a futamokat, ő vezényli a versenylovak "berakását" a startgépbe. A PannoniaOverdose.hu-nak elmondta, hogy ugyan nálunk is előfordulnak problémás beállások, de amennyit Overdose-zal próbálkoztak, az elképzelhetetlen.

Két héttel korábban ugyanő Budapesten minden különösebb nehézség nélkül, kevesebb, mint fél perc alatt bent volt a gépben. Szerinte egy jó starternek látnia kell azt, hogy mikor mutat egy ló hajlandóságot a beállásra. Ha nem, akkor nem szabad egy ponton túl erőszakolni.

- Elő szokott fordulni, hogy olyan hosszú időt vesz igénybe egy ló beállítása a startgépbe, mint ameddig Overdose-é tartott?

- Budapesten, amikor a lovak kiérnek a startgéphez, és közeledik a rajt időpontja, felszólítom őket, hogy "Uraim, óra indul, három perc". Ennyi idő áll rendelkezésre, hogy az összes ló beálljon. Nem egyetlen egy, hanem mindegyik. Természetesen vannak, akik maguktól, minden segítség nélkül bemennek, és vannak, akiket a nyolcfős személyzetnek kell besegíteni.


- Overdose eddig valamennyi versenyén kapucnival a fején állt be a gépbe. Kinek a felelőssége, hogy a fejére kerüljön?

- Ez a starter feladata.

- A Baden-Badeni starter nem ismerhette a lovakat, hiszen nemzetközi mezőny jött össze...

- Azoknál a lovaknál, amelyek nehezen állnak be, és még nem ismeri őket a starter, előzőleg a trénernek kell jeleznie, hogy a lovat kapucnival kell beállítani. Ilyenkor csak a kapucni felhelyezését követően próbáljuk meg bevezetni. Mi Budapesten, ha egy ló nem áll be, akkor a startgép elé vezetjük, és onnan próbáljuk befaroltatni. Ez is egy lehetőség.

- Overdose-t őt odébb se vezették, folyamatosan a startgép közelében volt, csak tuszkolták befelé. Pedig Budapesten is az a szokás, hogy ilyenkor távolabb viszik a lovat, hogy kicsit megnyugodjon. Ez nem történt meg, sőt, olyan izgatott volt, hogy lovasát, Christophe Soumillon-t háromszor is ledobta.

- Ha egy ló már kétszer ledobja a lovasát, akkor lejelentem, ne fusson. Ez nem gladiátor-játék.


- A Goldene Peitsche egyik esélyese, a tavalyi második Smooth Operator többször is odaverte magát a startgépben, utolsó előttiként komoly vágásokkal az orrán ért célba, amiket az idő alatt szerzett, amíg Overdose-t próbálták beállítani.

- Pontosan ezért állítjuk ki a lovat az ilyen esetekben. Mások kárára nem lehet várni. Az a ló, amelyik mondjuk elsőként áll be, 6-8 perc alatt lemerevedik, idegessé válik, elkezd ágaskodni. Ilyenkor persze a startszemélyzet tagjai a startgépre állva a fülénél fogva lent tudják tartani, de ez nem tarthat sokáig. Egy sprinter ráadásul egész más idegállapotban van, mint egy hosszútávú ló, a várakozás a versenyébe kerülhet.

- Budapesten él a három perces szabály, Baden-Badenben tudósítónknak azt a felvilágosítást adták, hogy ott teljes mértékben a starterre van bízva, meddig próbálkoznak egy lóval. Ha nem a szabályból indulunk ki, mennyi idő viselhető el egy ló számára, amíg vár a többiekre, vagy ameddig berakják?

- Ha az ember azt látja, hogy a ló valami kicsi hajlandóságot mutat a beállásra, egy percet rá lehet még húzni erre a háromra. Nálunk is vannak problémás berakások, de amennyit Overdose-zal próbálkoztak, az elképzelhetetlen.

- Az egész egyhetes meeting kommunikációját egyetlen lóra, Overdose-ra építették, minden újság róla írt, tizenegyezer néző ment ki a pályára, főleg miatta. A német lóversenynapilap címlapján is ő szerepelt, belül egy teljes oldalt szenteltek neki, ugyanannyit, mint az összes riválisának együttvéve. Nem lehet, hogy a starteren akkora nyomás volt, hogy nem merte a közönséget megfosztani Overdose futásától?

- Azt se felejtsük el, hogy kasszafavorit volt, azaz a legtöbb fogadásban benne volt. Ez is szerepet játszhatott abban, hogy a starter ilyen sokáig várt. De ha egyszer egy ló nem akar bemenni, azt le kell jelenteni. Nyomás ide, nyomás oda, ennyit semmi képen nem vártam volna, mert az a többiekkel szemben is unfair lett volna.

- Ön harminc éve starter. Tapasztalata szerint egy ilyen elhúzódó, küzdelmes beállás hogyan befolyásolja egy ló versenyét? Azért hat-nyolc ember ellen küzdeni még egy lónak sem könnyű...

- Idegileg tönkreteszi. Mire a futam jön és a startgépből ki kell ugrani, ő már lefutotta a versenyt lélekben. Már nem tud a versenyre koncentrálni. Overdose két héttel korábban a Kincsem Parkban nálam startolt. Utolsóként került sorra, minden különösebb nehézség nélkül, kevesebb, mint fél perc alatt bent is volt.

- Pozsonyban ugyan nem volt kapucni, de lovasa Gary Hind kapott egy sárga törülközőt, amivel letakarta Overdose szemeit, és ott is könnyen bevezették a startgépbe. Most volt egy nem mindennapi jelenet: Christophe Soumillon leszállt róla, és maga próbálta száron bevezetni, akár egy lovász...


- Nem tudom, hogy Baden-Badenben milyen szabályok vannak, de én ilyet nem engedek, ez a startszemélyzet feladata. Az elképzelhető, hogy a lovas leszáll, és nélküle rakják be a lovat, majd a gépben száll vissza rá. A lényeg az, hogy egy jó starternek látnia kell azt, hogy mikor mutat egy ló hajlandóságot a beállásra. Ha nem, akkor nem szabad egy ponton túl erőszakolni.