Áttörés a gondolatolvasó gép fejlesztésében

Amerikai kutatóknak sikerült megállapítaniuk, milyen szóra gondolt a kísérleti alany az agy hullámainak számítógépes értékelésével. A berendezést először béna betegek kommunikációjának megkönnyítésére fogják használni.

"Magunkon kívül voltunk az izgalomtól, amikor kiderült, hogy működik" - mondta Bradley Greger professzor, a Utah egyetemen dolgozó kutatócsoport vezetője. Először sikerült szavakra lefordítani az agyhullámokat.

Az agyhullámokat közvetlenül az agy beszédközpontjának felszínén elhelyezett elektródákkal mérték egy olyan epilepsziás betegnél, akinek egy műtét miatt amúgy is fel kellett nyitni a koponyáját.


Fotó: Utah egyetemen. A zöld és a narancs drót végén vannak az elektródák, amelyek túl kicsik ahhoz, hogy látni lehessen őket, ezért rajzolt körökkel jelölték a helyüket.

A hullámokat értékelő gép a szenzorok helyétől és a szavaktól függően akár 90 %-os pontossággal találja el, mire gondolt a kísérleti alany.

A utahi kísérletben a 10 szót (igen, nem, meleg, hideg, éhes, szomjas, hello, viszlát, több, kevesebb) kellett többször is felolvasnia a kísérleti alanynak, hogy a gép megtanulja, milyen agyhullámok társulnak egy-egy szóhoz, majd ezek után elég volt gondolnia egy szóra, hogy azt azonosítani lehessen.

"Ezt agyolvasásnak nevezném és remélem, hogy két-három év múlva már használhatják a bénult betegek" - lelkendezett a professzor.

Azoknak az embereknek, akik teljesen megbénultak és jelenleg csak a szemük vagy egy ujjuk mozgatásával tudnak kommunikálni, általában teljesen egészséges az agyuk. Ez nemcsak a beszédre igaz, hanem akár az izmoknak szánt parancsokra is - csak azok nem jutnak el az izmokhoz. A utahi kutatók korábban éppen azon dolgoztak, hogy a kezeknek szánt parancsokat megfejtsék.