Belga börtönőrök levetetik a melltartókat az ügyvédnőkkel

Dühös ügyvédnők emeltek panaszt egy flamand börtön őrei ellen, akik beléptetéskor a biztonsági ellenőrzés részeként levetetik velük a melltartót.

A hasselti börtön őrsége azt állítja, hogy a melltartók drótjai és fémcsatjai megzavarják az ellenőrzéskor használt fémdetektort. A melltartó biztonsági kockázat.

Joseph Rowies, a hasselti ügyvédi kamara képviselője azt mondta a Het Nieuwsblad című újságnak, hogy az ügyvédnők természetesen nem kifogásolják a biztonsági ellenőrzést, azt viszont feltűnőnek tartják, hogy minél szebb egy nő, annál érzékenyebb a fémdetektor. "A fém ellenőrzés látszólag rendkívül nehéz, ha egy csinos, fiatal ügyvédnő vagy látogató érkezik a börtön bejáratához. Ez egy kis mulatság az őröknek."


Joseph Rowies felhívta a börtön vezetésének a figyelmét arra, hogy rendszeresen kap panaszokat, egyben javasolta, hogy az őrök viseljenek azonosítót, hogy meg lehessen állapítani, vajon mindig ugyanazokkal az őrökkel van-e gond. Ezt a börtön igazgatósága elutasította biztonsági okokra hivatkozva.

A belga büntetés végrehajtási intézetek országos igazgatóságának szóvivője elutasította a vádakat, mondván, hogy azok "túlzóak". Mint mondta, nemrég ellenőrizték a fémdetektorokat, amelyek rendben működnek. "Magam is sokszor meglátogattam a hasselti börtönt női kollegákkal és soha nem vetették le velük a melltartójukat. Akik lefagyasztják a detektort, nem mehetnek be. Ez a szabály."


Limburg tartomány székhelyén egyébként egy új, korszerű börtön működik.