Innál egy pohár jó magyar bort?

Az embert évezredek óta sokrétű kapcsolat fűzi különleges italához, a borhoz: volt idő, hogy gyógyítottak, volt, hogy inkább csak bódítottak vele. Mostanában pedig elindult egy üdvös tendencia: kezdjük újra felfedezni a bor valódi értékeit és megbecsülni a kiváló minőségű magyar fajtákat. Borivás a borsznobizmuson túl és kis útmutató borivóknak.

Miért becsüljük meg a jó bort?
A bor élvezeti értékeit több tényező együttes hatása alakítja: a borász személye, a termőhely, a fajta, a készítési mód, az évjárat, a tárolási körülmények. Így szinte nem is létezik két egyforma bor, mint ahogyan két egyforma ember sem. Minden palack borban a természet egyedi és megismételhetetlen összjátékát élvezhetjük.
Ma már a magyarok is egyre igényesebbek a borfogyasztás terén, egyre többen hajlandóak egy-egy palack minőségi borra költeni és válogatni, kóstolgatni a fajták egyre növekvő kínálatából.Régi szabályoknak vagy a kíváncsiságunknak engedjünk?

A borfogyasztás szokásai, a borok és ételek különféle párosításai évszázadok során alakultak ki, ezek szerencsére ma már inkább csak általános irányoknak tekinthetők. A borkínálat bősége és a borfogyasztási szokások fellazulása lehetővé teszi, hogy új ízeket és ízpárokat próbáljunk ki, hiszen minden bor egyedi csoda, minden étel mellett másként mutatja meg magát.
A régi jó alapelvhez, miszerint a fehér húsokhoz és halakhoz fehérbort, könnyű, friss rozét, vörös húsokhoz, nehéz - például magyaros ételekhez - testesebb vörösbort igyunk, sem kell már feltétlenül ragaszkodni, ezek inkább csak irányelvek, mintsem szigorúan követendő szabályok.
Természetes, hogy egy desszerthez jobban passzol egy édes fehér vagy muskotályos bor, de nem árt néha új ízkombinációkat is kipróbálni. Legközelebb például egy testes cabernet sauvignon egy kis valódi étcsokoládéval?

A tárolásra és a szállításra is oda kell figyelni
A bor értékeinek megőrzéséhez fontos az állandó hőmérséklet, a pincehideg (11 – 13 °C), illetve az, hogy a palackokat fektetve tároljuk, és lehetőség szerint ne tegyük ki erős rázkódásnak pl. szállítás alkalmával. A palack kinyitásához használjunk jó minőségű dugóhúzót, hogy a dugó ne morzsálódjék és ne kerüljön a borba.
Az egyes fajták ajánlott fogyasztási hőmérséklete az adott bornak leginkább megfelelő, a bor tulajdonságait teljes pompájában mutatja meg. A könnyebb fehér – és rozéborokat 10-12 °C -on ajánlatos inni, a nehezebb, testesebb vöröseket pedig 14-18 °C -on.Minden alkalomhoz illik egy bor

Szomjoltásra megfelelnek az egyszerű, tiszta, nem túl drága borok nem túl magas alkoholtartalommal, önmagukban vagy ásványvízzel.
Baráti beszélgetésekhez válasszunk inkább meleg harmóniájú, pezsdítő, de mégsem túl hivalkodó bort, amolyan hangulati felelősnek.
Ha vendégeket várunk, persze nem árt előtte tájékozódni ízlésvilágukról, fogyasztási szokásaikról, de szép gesztust teszünk, ha tájjellegű, helyi, netalán saját bort adunk asztalra.

A bor: gyógyír testnek-léleknek
Persze rögtön szögezzük is le, hogy mint minden élvezeti szer esetében, a borivásban is tartsunk mértéket – csak így érvényesül a gyógyhatás!
A jól megválasztott bor nemcsak étkezéseinket koronázza meg, hanem baráti, családi eseményeinket is hangsúlyossá és hangulatossá varázsolja, egyedül iszogatva pedig segít az elmélyülésben és felébreszti gondolatainkat.
Emellett a bort évszázadok óta gyógyító erejéért is tisztelik: mértékkel fogyasztva mérsékli a keringési panaszokat és a frontérzékenységet, normalizálja a vérnyomást, csökkenti az infarktusveszélyt, és nem utolsósorban melegít, jó kedvre derít. Hatását főleg a meghűléses megbetegedések időszakában fokozhatjuk, ha gyógyfüvekkel (pl. citromfűvel) gyógybornak, vagy melegítő fűszerekkel (fahéj, kardamom, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió) forralt bornak készítjük el.

Adjuk meg a módját
Akár egyedül, akár társaságban borozunk, adjuk meg a módját élvezeteinknek, hiszen a bor is a generációkon átívelő hagyományok, valamint a gazda szaktudása és komoly odafigyelése nyomán válik az élvezetek kimeríthetetlen, sok esetben gyógyító forrásává.
Hamvas Béla szavaival: „A bor visszahozza eredeti életünket, a paradicsomot, és megmutatja, hová fogunk érkezni a végső világünnepen.”

A borivást igyekezzünk ehhez méltó alkalommá tenni.

Képek:
piqs.de: Wengert61 - Trauben im Herbst
piqs.de Manuel Plattner - This is the life 1