Stan Lauryssens: Dalí és én - Egy szürreális sztori

Stan Lauryssens műkereskedő milliókat keresett a modern művészeten, pedig csupán egyetlen alkotó műveit értékesítette: Salvador Dalíét.

„A műtárgypiac a remény és a csalárdság sötét cirkusza. Lauryssens közelképet mutat a bajuszos porondmesterről, Dalíról, aki egyszerre különc és zseniális, manipulatív és lenyűgöző.”
Noah Charney, az Art Thief című könyv szerzője

Stan Lauryssens műkereskedő milliókat keresett a modern művészeten, pedig csupán egyetlen alkotó műveit értékesítette: Salvador Dalíét. A szürrealista festő munkái igen keresettek voltak a befektetők és az üzletemberek körében, akik feketepiacon szerzett pénzüket kívánták tisztára mosni. Lauryssens szemet hunyt efelett, és remélte, hogy vevői is hasonlóképp tesznek. Kétes eredetű műtárgyakat értékesített, de hamarosan rájött, hogy a legkétesebb eredetű alkotások forrása maga Dalí.

Minél sikeresebb lett, annál közelebb került Dalí belső köreihez, és végül a művész szomszédságába költözött. Az Interpol nyomozói elől bujkálva egyre többet tudott meg Dalí titkos történetéről, a műteremről, ahol Dalí helyett gyártották a képeket, és a pénzcsináló gépezetről, amely a katalán festő extravagáns életvitelét finanszírozta még jóval azután is, hogy alkotóereje elapadt.

A Kapj el, ha tudsz és az Egy veszedelmes elme vallomásai című kötetek hagyományát folytatva a Dalí és én bepillantást nyújt a művészvilág kulisszái mögé, ahol üzlet és csalás néha együtt jár.

A szerzőről:

Stan Lauryssens több mint egy évtizeden át kereskedett Salvador Dalí műveivel. Hamis Dalí-képek eladása miatt börtönbüntetésre ítélték, szabadulása után bűnügyi regényeket kezdett írni. 2002-ben Belgiumban elnyerte az év legjobb detektívregényéért járó Hercule Poirot-díjat. Antwerpenben és Londonban él.
 
Stan Lauryssens
Dalí és én
135×210 mm, 304 oldal
puhatáblás
2999 Ft

Kiadta: Alexandra Kiadó >>