Inkább a szemésztől, mintsem a cukrosbácsiktól tartanak a szülők

Fontos-e felügyelnünk gyermekeink internetes tevékenységét? Habár a magyarok többsége szerint a kérdésre igen a válasz, a gyakorlatban leginkább csak a 30 és 40 év közötti szülők fordítanak energiát az online ellenőrzésre. A magyar szülők nem szívesen kémkednek gyermekeik után, ehelyett a meggyőzésben hisznek, és leginkább csemetéik egészségét féltik a sok számítógépezés okozta károsodásoktól. A Barátikör legfrissebb felmérése a szülői felügyeletről kérdezte a magyar lakosságot.

A közösségi oldal kérdéseire nők és férfiak vegyesen, naponta átlagosan 1500-an válaszoltak. A válaszokból kiderült, hogy leginkább a tizenöt év alatti gyermekek szülei (a 30-as korosztály) figyelnek oda az online aktivitás ellenőrzésére. Úgy tűnik, a családokban főleg a nőkre hárul ez a feladat, a férfi válaszadók többsége ugyanis nem ellenőrzi rendszeresen gyermekét, és nem törekszik arra sem, hogy a közösségi oldalakon kapcsolatban legyen gyermekével.
 


A magyar szülők inkább az egészségkárosodástól tartanak

Akár ellenőrzi gyermekét, akár nem, kevés olyan szülő akad, aki ne tartaná valamilyen szempontból veszélyesnek a világhálót. Noha az utóbbi években sokat hallhattunk róla, milyen mértékben könnyíti az internet a pedofília terjedését, a magyarok többsége mégsem tartja ezt reális veszélynek. Legtöbben csak az alvászavartól vagy látáskárosodástól féltik gyermeküket. Nem szívesen tiltják ugyanakkor a szülők a netezést. Ha gyermekük csintalankodik, kevesen büntetik drasztikusan, az internet kikötésével, maximum átmenetileg korlátozzák világháló használatát.
 
A szülők tisztelik a gyerek intim szféráját
A felmérésből kiderült az is, hogy a magyar szülők tiszteletben tartják gyermekeik intim szféráját, számítógépes kémkedés helyett inkább szép szóval igyekeznek hatni rájuk. Ha az internet használatáról beszélgetnek velük, főleg a közösségi oldalakon való megosztás veszélyeire hívják fel figyelmüket. Sokan törekednek rá, hogy online is lépést tartsanak a fiatalokkal. Jellemzően a közösségi oldalakon jelölik be gyermekeiket, a Twittert és a blogokat azonban csupán a szülők elenyésző hányada figyeli.
 


A jó kapcsolat vezethet eredményre, nem a tiltás

A Barátikör tíz pontos listájában a szülők arról olvashatnak praktikus tanácsokat, hogyan háríthatják el a gyermekeikre a világhálóról leselkedő veszélyeket. „A Barátikör tanácsai összecsengenek a felmérés eredményeivel. Mi is rendkívül fontosnak tartjuk a jó kapcsolatot, kommunikációt szülők és gyermekeik között. Ez mindennek az alapja, a tiltás önmagában semmit nem ér, hiszen a gyerekek nem csak otthon férnek hozzá az internethez” – mondja Keller József, a Barátikör vezetője.
 
Tanítsd gyermeked egészséges bizalmatlanságra
A közösségi oldal szerint roppant fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy nem bízhatnak meg vakon online ismerőseikben, illetve ne adjanak ki személyes információkat magukról vagy családjukról. Érdemes a szülőknek is regisztrálni a portálokon, hogy megismerjék gyermekeik online környezetét, valamint a lakás központi helyén tartani a számítógépet. Ha pedig gyermekük gyanús üzeneteket kap, azonnal jelezni kell az adott portál adminisztrátorainak, valamint a hatóságoknak. A lista továbbá felhívja a figyelmet arra is, hogy a fenyegetőző üzeneteket, beszélgetéseket nem szabad kitörölni, hiszen ezek segíthetik a zaklatók kilétének felfedését.

Barátikör

Képek:
piqs.de: blackflip - Selbstdarstellung
piqs.de: donenik - Mal schauen...