Lazíts kékkel - lakberendezési ötletek a tökéletes nyugalomért

Elkezdődött az őszi hajtás, szinte észre sem vettük, elmúlt a nyár és már javában benne járunk az őszben. Egyre hűvösebbek a nappalok, egyre koraibb a naplemente, esernyő és kabát nélkül már el sem indulunk otthonról. Amikor pedig végre hazaérkezünk, öröm egy kicsit megpihenni, letenni a nap terheit. Ez sokkal könnyebb békés, letisztult környezetben, a hatást pedig fokozhatjuk a tudatos színválasztással. Az alábbi ötletek és kiegészítők segítségével könnyen és egyszerűen megteremthetjük otthonunkban a nyugalom szigetét.

Testi-lelki állapotunkat befolyásolják a bennünket körülvevő színek, árnyalatok, a harmonikus, békés lelkiállapot megteremtéséhez  ideális szín a kék. A kék ellazít, oldja a feszültséget, így rendkívül hatékony lehet egy stresszes munkanap után, ha például egy kékre hangolt szobában relaxálunk.


Tudatalattink a halhatatlanság, béke, transzcendencia képeit is társítja a kékhez, ezért jó választás azokhoz a helyiségekhez, amelyekben rekreációs tevékenységeket (pl. jóga, meditáció, olvasgatás, pihenés) végzünk.


Ha tartósan nyugalomra van szükséged, megoldás lehet a lakótér egy nagyobb részének vagy egy szobának a bekékítése. Kézenfekvő a falnak is egy finom kékes tónus adni, de persze nem kötelező, sok kék kiegészítő is megteszi a maga hatását.
Tipp: Gyakran használják a kék árnyalatokat a hálószobában. Ennek egyedül csak az a veszélye, hogy hűvös, távolságtartó tónusa miatt csökkentheti a szexuális aktivitásunkat. Ha egyébként is van ilyen gondunk, akkor inkább ne használjuk nagy dózisban.
 
 
A kék felkelti a tágasság, végtelenség, tisztaság érzetét, így az elmélkedés, az intellektus, a tudás, a megbízhatóság színe - ezért jó választás lehet dolgozószobába is. A kék falrészlet vagy a kék irodai kiegészítők szintén elmélyült munkavégzésre ösztönöznek.
Tipp: Vigyázat, nagy dózisban viszont tompultságot okoz – tehát ha a kreativitás is elkél a munkád során, a kék enteriőrbe mindenképp csempéssz élénk narancs és sárga darabokat is, például egy-két vicces irodaszert.


Északi, északkeleti fekvésű szoba esetén is meggondolandó a sok kék használata, mivel ezek a helyiségek többnyire eleve hűvösebbek, a kék pedig fokozza a hideg, hűvös hatást. Ebben az esetben inkább csak egy-egy falrészletet fessünk kékre - jó választás a "melegebb", élénkebb babakék, az égkék és a halványkék.


Még jobb, ha hangsúlyos helyre akasztunk egy nyugalmat sugalló, kékes árnyalatú képet, kék lámpabúrát használunk, vagy beszerzünk néhány kék üvegből készült teamécsest.
Tipp: Ha valami apróságot szeretnél csak változtatni, és van kedved kreatívkodni, készíts kék árnyalatú dekorációt őszi bogyókból, magvakból és más kellékekből.


A termékek egy része megvásárolható a Harmonet ÁruHázban is >>>
Fotók: Ikea, Art of Beauty, Grey&Silver