Szerelem a kilencfalú gumiszobában

Az Enneagram több ezer éves önismereti rendszer, amit egyre többen ismernek. A kilencféle karakter számos altípusra bontható, de az biztos, hogy az egyik leghasználhatóbb térképet adja az emberi elme szerkezetéről és működéséről. Afféle kapcsolási rajz, szoftverismertető az elméhez. Ismerjük meg ennek egy részletét: a "használati leírást" a párkapcsolat terén!

Az Egyes férj...
Maga a tökély. Szálegyenes, rendkívül jó megjelenésű hapsi, makulátlanul fényesre borotvált, keskeny arccal. Az öltönyei a lehető legmárkásabbak. Háklija a tisztaság: jaj az asszonynak, ha pecsétes marad a kabát, ha hajszál van a felöltőn, ha nem tökéletes a vacsora. Gyakran tele van étrendi megkötésekkel, nem eszik meg akármit. A maximalista Egyes képes a legmegvetőbb pillantásokra, a legszigorúbb ítélkezésre. Mindenről tudja, hogy hogyan lehetne még jobban csinálni (és valóban tudja) a maga fensőbbséges módján. Rendszerint vezető pozícióban van, mániája a jog, a rend, a törvény. Mr. Tökéletes azonban sokszor az árnyékban egészen más emberré válik: nem lehetetlen, hogy az álarc mögött notórius szerencsejátékos, bigámista, nőcsábász, adócsaló rejtőzik!A Kettes férj...

Ritka fajta, meg kell becsülni... nos, ő szeret főzni, és nem idegen tőle a házimunka sem. Ám ezért mindenki legyen nagyon hálás! Dédelget és gondoskodik, ami nagyon rokonszenves az ismerkedés idején – de pár év múlva már idegesítő és nyomasztó lehet az állandó ölelgetés. A Kettes eléggé nagyvonalú, már ami az osztogatott öleléseket illeti: nem biztos, hogy csapodár, inkább csak létszükséglete, hogy minden (nőt) megfogjon, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Igazi dzsigoló, sokszor latinos a külseje is: igazán tudja, mi kell a nőnek, „mitől döglik a légy” – varázsló, sármőr, a társaság elbűvölő középpontja. Na, hűséget, azt ne várjunk tőle.

A Hármas férj...
Otthona, családja a médiának szól. Minden lépését úgy intézi, hogy legyen közönség, legyen elismerés, legyen taps. Háza homlokzata, kertje mintaszerű – de ne nézz bele a szekrényeibe! Ha a dianetika a divat, hát ő lesz a fő-dianetikus. Családtagjai, felesége, gyereke afféle divatkiegészítő. A Hármas férj rendszerint jómódú, sőt fantasztikus luxust teremt, de azt ki is kell ám érdemelni. Szinte sosincs otthon, hiszen legalább három vállalkozása van egyidejűleg. A Hármas számára a kudarc a legtragikusabb balesettel ér fel, ezért mindent megtesz, hogy elkerülje. A környezet tulajdonképpen a Hármas biodíszlete, az ő fényét hivatott emelni: elvárás a tökéletes smink, a tökéletes viselkedés, a tökéletes gyerekek.

A Négyes férj...
Maga a haldokló hattyú, a hervadó virágszál, a meg nem értett költő. Rendszerint van valami művészi ambíciója, amelynek része, hogy ne értsék meg. Félig megírt versek, félig becsavart villanykörték szegélyezik a Négyes férfi útját. Tehetséges, nagyon is – de nemigen tesz semmit, hogy ezt kibontakoztassa. Ilyenkor egy erős asszonyi egyéniség kell, hogy mégis legyen valami a férj dolgaiból. Esetleg egy másik férfi – a Négyesek közt meglehetősen sok a homoszexuális. Állandóan csalódik valamiben. Nagyon érzékeny és hiú. Csinos, vékony alak, hajlékony, remek táncos, kiváló ízléssel – semmi gond nincs vele, amíg bírjuk polírozni az egóját és kibírjuk a hisztijeit.

Az Ötös férj...
Micsoda? Ötös férj? Mit nem írtam ide? Nos, az Ötös a legritkábban házasodik. Ő a megrögzött agglegény, a szobatudós, a magányos különc. Akárcsak a Hetes esetében, nála is ott az Anyuka árnyéka egész életében. Nagyon okos, nagyon ért a maga szakterületéhez – de az emberekhez nem! Elméleti szakember, kizárt, hogy a két kezével megjavítson valamit (kivéve, ha az a valami egy számítógép). Életét eleve egy számítógép monitorja előtt tölti, valódi emberi kapcsolatai alig vannak - igaz, ezek nem is igen hiányoznak neki. Szemüveges, vézna, alig észrevehető kis ember, aki orrhangon motyog és társaságban igyekszik láthatatlannak, illetve döglöttnek tettetni magát, nehogy beszélgetnie kelljen. Nem bírja a zajokat, a cigifüstöt – eleve nem jár szórakozni, de ha mégis, háttérbe vonul. Kizárt, hogy táncoljon. Rendszerint senki sem veszi észre, évekig járhat valahová rendszeresen úgy, hogy semmi nyomot nem hagy. Nem éppen a férfiasság netovábbja. Tulajdonképpen ideális titkosügynök, és akár ideális férj is lehetne – aki kedveli az efféle hűséges, tudóstípusú, otthonülő, megbízhatóan eseménytelen kis élőlényt.

A Hatos férj...
A „leggyakoribb férjanyag” a Hatos férfi. Lojális, hagyománytisztelő, „én vagyok a családfő” típus – ám, mivel a Hatos lényege az állandó elbizonytalanodás és kétely, ebben őt sűrűn meg kell erősíteni. „Igen, drágám, te vagy a családfő” – majd döntsünk helyette. A Hatos úgyis azt fogja érezni, hogy ő döntött. Egyébként bármit is dönt, megbánja. Sok Hatos eleve kézivezérléssel működik: meg kell neki mondani, hogy mit csináljon, és akkor derekasan meg is csinálja (na, nem azonnal, kell egy kis hezitálás, kétkedés, halogatás…). Akkor tudjuk cselekvésre bírni, ha azt érezheti: ő a Hős. Aki Hatos férjet szeretne, játssza el a BJH szerepét (Shrek, I. rész: Bajba Jutott Hölgy). A Hatos imád Hős lenni, ezért a háztartásban is sokszor addig halogat valamit, amíg Hősként küzdheti le a felgyülemlett, veszélyessé növekedett nehézséget (ha időben megcsinálná, az kit érdekelne?).

A Hetes férj...
Egy Hetes mellett az élet minden, csak nem unalmas. A Hetesek számára ugyanis az élet tréfa, játék, móka, a nehézségek esetére pedig ott a pozitív gondolkodás! Együttérzést a Mókamikiből nehéz kicsikarni, viszont ha nem mászunk falra a „nézzük a dolog jó oldalát” örök és csupaszív optimizmusától, a Hetes szórakoztató társaság. Aki szereti a hippiket, ki fog vele jönni. Falánk fajta, mindenre kíváncsi, mindenbe beleüti az orrát, igazi jóllakott nagycsoportos – negyvenévesen is. Mondjuk, nem túl hűséges. Egyszerre lusta és kalandvágyó – vagyis, imádja a kalandokat, amennyiben nem túl fárasztó hozzájuk jutni. A Hetesek kibulizzák a jó lakást, a jó autót, anyu ebédjét. Nehezen válnak le anyuról – konkrétan, soha.A Nyolcas férj...

Nem megy társaságba, csak ha ő is akarja. Bárhol felbukkan, ott annak kell lennie, amit ő akar. No, nem hisztis: egyszerűen csak kiadja az utasítást, és ezt úgy képes tenni, hogy a „népnek” eszébe sem jut lázadni. Igazi házizsarnok, diktátor a javából. Ami mégis mellette szól: lovag módjára harcol az övéiért, kiáll a családja mellett, oltalmazza a rá bízott gyengébbeket, védtelenebbeket. Ám ha harcra, vitára kerül sor, a Nyolcassal szemben nem lehet győzni. Nem az érvek, hanem az erőszak embere, inkább cselekszik, mint gondolkodik. Nem jár edzőterembe: mégis nagydarab, gyakran kopasz, nagyfejű és nagypofájú ember, már gyerekkorában ő volt a bandavezér. Nem ritkán van rovott múltja – a jelenben pedig rendszerint ő a cégvezető. Imád másokat legyőzni – a legyőzötteket pedig oltalmazza, akár a maffia.

A Kilences férj...
Alapvető tulajdonsága a lustaság. A maga bájosan tohonya módján minden, de minden házimunkából tökéletesen kivonja magát. Istenien főz, de romhalmaz marad utána a konyha. Idegesítően nyugodt, és a káosz közepén is képes otthonosan érezni magát. Természetes előfordulási helye a lakás legöblösebb fotelje, kanapéja (lábtámasszal). A Kilencesnek gondja van arra is, hogy kézközelbe legyen készítve a sör, süti, csipsz, miegyéb. A Kilences igazi papamaci, semmi se tudja kihozni a sodrából. A maci hasonlat még jobb, ha figyelembe vesszük, hogy a Kilences szőrös. Mivel borotválkozni is lusta, rendszerint gatyafékig érő szakállat növeszt. Mániája a kényelem: ha mégis van valami, ami kihozza a sodrából, az az, ha a kedvenc kinyúlt macinaciját aljas módon kiselejtezzük. A Kilences képtelen elegánsan felöltözni, társaságban felismerhető a szarvasos pulcsijáról és összemorzsázott sörhasáról. Még elegáns társaságban is képes megjelenni Harley Davidson-os vagy indiánfejes pólóban, de ezt senki se meri felróni neki, tekintve hogy egy átlagos Kilences akkora, mint a beépített szekrény.

Halász Alexandra

Halász Alexandra egyedi, látványos és inspiráló nemezékszereiből most először látható kiállítás a XVIII. kerületi Polgármesteri Hivatal (Budapest, Üllői út 400) aulájában 2010. október 5. és október 15. között. Az október 5-én, kedden 18 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitóra mindenkit szeretettel várunk!

Képek:
piqs.de: tiFive - Shadow Man
piqs.de: froodmat - Wasserspiegel