Ki a hibás, ha nem jön a baba?

Régebben kevesebb volt a meddő pár és elsősorban a nőket tették felelőssé, ha nem estek teherbe. A meddőség ma Magyarországon kb. 150 000 párt érint, az azonban még ma sem teljesen egyértelmű, a két nem milyen arányban okolható a probléma kialakulásáért.

A meddőség a női és a férfi reprodukciós rendszer betegsége, mely során csökken a fogantatás esélye, valamint a terhesség kihordásának lehetősége is. Meddőségről akkor beszélünk, ha egy pár esetében 1 éven keresztül fogamzásgátlástól mentes, rendszeres házasélet mellett nem következik be a kívánt terhesség. Magyarországon kb. 150 000 párt érint a meddőség problémája.

A meddőséggel kapcsolatban végzett kutatások során eltérő eredmények születtek: némelyik szerint a probléma a párok csupán 10-12%-nál jelentkezik, míg mások szerint a nemzőképes párok akár 25 %- a meddő; vannak, akik úgy gondolják, hogy harmadrészben a férfiak, harmadrészben a nők miatt,  megint más megközelítésben a meddőség kb. 40%- a férfi és kb. 40%- a női eredetű. Az esetek fennmaradó részében pedig mindkét nem érintett - ebben a tekintetben a vélemények megegyeznek. Valójában melyik adat áll közelebb a valósághoz? Általában melyik nem a felelős, vagyis többnyire ki hibáztatható a kialakult állapotért?
 
Régen miért fordult elő kisebb számban meddőség, főként a férfiak esetében? Akkoriban ugyanúgy léteztek szexuális úton terjedő betegségek, az orvostudomány meddőségről szerzett ismeretei a vizsgálatokhoz és a kutatásokhoz szükséges, modern eszközállomány híján igencsak hiányosak voltak, valamint igaz az is, hogy az emberek életében régen ugyanúgy hódoltak káros szenvedélyeiknek /dohányzás, alkoholproblémák/ és jelen voltak a külöfnéle stresszfaktorok, ha nem is a maihoz hasonló mértékben.Ki is a hibás?

„Az egyértelműen megállapítható, hogy a meddőségi okok a nemek tekintetében (a férfi illetve női okok) nagyjából egyenlő arányban fordulnak elő”- magyarázza Dr. Vereczkey Attila, a Versys Clinics Humán Reprodukciós Intézet főorvosa. „Szakmai publikációk a WHO Egészségügyi Világszervezet adatai alapján azt mondják, hogy az esetek 40%- ában női, 40%- ban férfi meddőségről beszélhetünk, a fennmaradó rész (20%) pedig ismeretlen eredetű vagy vegyes.”

A férfi meddőség korábban tabutéma volt, mindent a nőre fogtak
Elsősorban szociális oka van annak, hogy régen miért fordult elő kisebb számban meddőség.  Akkoriban a férfi dominancia, illetve a férfiak társadalomban betöltött pozíciója miatt a férfi meddőség szó szerint nem létezett, ennek lehetőségét fel sem fogták,  el sem ismerték, de legalábbis nem lehetett erről nyíltan beszélni. Így azokban az időkben, ha egy párnak nem lehetett gyereke, kategorikusan kijelentették, a nő a hibás. Tették ezt annak ellenére, hogy akkoriban a női meddőséget technikailag - például mikroszkóp híján - nem tudták vizsgálni. Nem mellékesen az orvosok is csak férfiak lehettek, így az elő sem fordulhatott, hogy egy férfi nemzőképtelen, esetleg beteg legyen. Ahogy Vereczkey doktor mondja, ez a családon belül, valamint a társadalomban is a férfinak olyan presztízsveszteség lett volna, hogy ennek tényét nem lehetett elfogadni, ezért minden ilyen esetben kizárólag a nő lehetett a felelős a gyermektelenségért.

Pikáns kezelés: fürdőkúra a meddő hölgyeknek
„Régen a férfi meddőséget sajátos módon kezelték: a meddőként megbélyegzett feleségeket, fiatal úriasszonyokat ún. fürdőkúrára küldték (pl.: Karlovy Varyba, más néven Karlsbadba, vagy a szovátai Medve- tóhoz; e témában több kiváló irodalmi mű is született, többek között Milan Kundera „Halhatatlanság” című regénye.), ahol „stresszmentes” környezetben a fürdős ifjak „segédletével” a két hónapos kúrára küldött szomorú hölgyek várandósak lettek”- avat be minket a főorvos úr.Ma már nem szégyen a férfi meddőség sem, de a férfak nehezebben élik meg

Az idő múlásával azonban az orvostudomány is sokat fejlődött (a szakemberek, orvosok, kutatók rendelkezésére álltak már a vizsgálatok elvégzésére alkalmas technikai eszközök), valamint napjainkban a meddőség, azon belül is a nemzőképtelenség, mint férfibaj társadalmi megítélése is nagyon sokat változott. Ma már ezt a férfiak is felvállalhatják, még ha sokszor kellemetlen is nekik.

A főorvos úr szerint ugyanis a férfiak sokkal nehezebben veszik a meddőség tényét, mint a nők, hiszen a férfi lélek egy bizonyos szempontból a büszkeségre, a tiszteletre épül, ma akárhogy is rombolják ezt már a különféle tendenciák. A nők jóval alázatosabbak, könnyebben túlteszik magukat a problémán, vagy legalábbis elfogadják akár az ilyen jellegű egészségügyi problémákat, mint a meddőség, amely lényegében egy betegség. Ahogy azt is elfogadják, hogy elsősorban őket érik negatív kritikák, őket tesznek elsőként felelőssé vagy „okolnak” valamiért.

„Nagyon pozitív túlélési stratégia a nőknél, hogy az évtizedek, évszázadok alatt hozzászoktak ahhoz, hogy nekik több feladatuk van, több a velük szemben támasztott szociológiai, családon belüli elvárás. Nekik szülni kell, majd fel kell nevelni a gyermeket; őket hajtja az idő, hiszen van egy életciklusuk, ami alatt kell, hogy szüljenek, ráadásul minél hamarabb, de 35 éves korukig mindenképpen. Ha addig ez nem történik meg, akkor bizony öreglányok maradnak, már nem kelnek el, egyedül, gyermek nélkül öregszenek meg… Ez persze szerencsére ma már nem így van, e jelzővel is inkább csak humoros szövegkörnyezetben találkozhatunk, bár sokak számára még mindig bántóan csenghet”- teszi hozzá Vereczkey doktor.

Tehát bátran kijelenthetjük, a ma már „kissé” ódivatú, férfiakat pártoló, a férfiak termékenységi feddhetetlenségét védő és nőket okoló tendenciák megváltozása miatt mostanra a férfi meddőségének elfogadottsága is módosult.

Képek:
piqs.de: Mary - Day 107 | With crystal clear eyes
piqs.de: unterbirken - something