(T)Egyél a környezetért: 50 km-es diéta

Az 50 kilométeres diéta egy klímavédő életmódprogram, a Messzelátó Egyesület kísérlete, melynek résztvevői vállalják, hogy október 10-től egy hónapig csak 50 km-en belül előállított élelmiszereket fogyasztanak. Próbáljuk ki együtt, megélünk-e a hazaiból! Csatlakozol?

A helyi élelmiszerek fogyasztása több szempontból fontos
Ezáltal kiküszöbölhető, hogy a saját országunkban termelt burgonyát más országban mossák, csomagolják, majd több ezer kilométert megtéve, több ezer liter üzemanyagot elhasználva lássuk viszont az üzletláncok polcain. Ha keveset utazik egy termék, nem kell a kicsiket egyre nagyobb dobozokba csomagolni, és  ekkor nem termelődik több tonna szemét a csomagolóanyagokból. Minél közelebbről érkezik az élelmiszer, annál kevesebb tartósítószerre van szükség annak frissen tartásához.Kiemelt érv: támogassuk a hazai termelőket!

Másik fontos érv, hogy támogatnunk kell a hazai termelőket, hogy a külföldi országoknak profitot termelő üzletláncok mesterségesen alacsonyan tartott élelmiszer áraikkal szemben talpon tudjanak maradni, és az asztalunkra tenni például a sokkal ízletesebb magyar paradicsomot vagy a saját nemesítésű magyar szőlőfürtjeinket.

A szezonális növények fogyasztása más pozitív hatásokat is magával hoz. Többek között kevesebb kemikáliát kell felhasználni ahhoz, hogy a növény szezonon kívül is teremjen, illetve kevesebb energiát fordítanak így az üvegházak fűtésére. A magyar termőföld kitűnő minőségű, az éghajlatunk fantasztikus, így a magyar zöldségek, gyümölcsök ízletesek, vitaminban gazdagok. Az idényzöldségek, -gyümölcsök fogyasztása az egészségünkre is pozitívan hat.Próbáljuk ki együtt, megélünk-e a hazaiból!

A Messzelátó Egyesület most egy kísérletre invitál minden érdeklődőt. Együtt, közösségben szeretnék kipróbálni, lehetséges-e csupán helyi termékeket fogyasztva táplálkozni. A részvételnek számos különböző szintje van (pl. a kezdőnek elég csupán heti 3-4 főétkezést teljesítenie, s ehhez használhat távolabbról érkezett sót, lisztet is), s ha résztvevő „vétkezik”, az is megbocsátásra kerül. A fontos az, hogy együtt könnyebb: tapasztalatokat, recepteket cserélhetünk. Csoportosan járhatunk piacra és főzhetünk. Az 50 kilométeres diéta tehát csapatot épít: csökkenti a városokban tapasztalható elidegenedés mértékét és a téli depresszió tüneteit is!

Az 50 kilométeres diéta egy alternatív demonstráció, aminek környezetvédelmi, éghajlatvédelmi üzenete van, ha csak az élelmiszer önrendelkezésre vagy a klímavédelemre gondolunk.

A diétához csatlakozni a www.messzelato.hu/50km weboldalon lehet.

Forrás: Öko-Piac-Tér

Képek:
piqs.de: Peter Lascaux - Hanoi Market
piqs.de: DaveKing - Ein Paar Hufer