Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása

Az elmúlt évben több száz vezetővel, HR szakemberrel és megváltozott munkaképességű munkavállalóval kerültem kapcsolatba, és az derült ki számomra, hogy nagy részük meglepően keveset tud a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásáról. Ezért sok esetben érthető a kialakult félelem az ismeretlentől, viszont ha megismerik az idevonatkozó jogszabályokat és ezt a munkavállalói csoportot, illetve a jó gyakorlatokat, meglepő sikereket érhetnek el. Miben rejlenek a nehézségek és mire érdemes figyelni?

A rehabilitációs hozzájárulás összegének megemelése általában váratlanul érte a vállalatokat. Sok esetben teljesen ismeretlen terület számukra a megváltozott munkaképességű munkavállaló. Többen most látják csak, hogy tényleg speciális ismereteket igényel a szervezetbe való bevonásuk. 

A Napra Forgó Nonprofit Kft. tapasztalata szerint a megváltozott munkaképességű munkavállalók sikeres beilleszkedése új képességeket és ismereteket igényel a HR munkatársaktól, és gyakran újra kell tervezni a humán erőforrás területeit, valamint a belső vállalatai kommunikációt is.
Sajnálattal tapasztaljuk, hogy néhány emberi erőforrásra szakosodott vállalkozás a jogszabályváltozásban – ezáltal a megváltozott munkaképességűekben – piaci rést lát csupán. Ennek eredményeként az utóbbi időben számos félretájékoztatott munkaügyes és álláskereső került a Napra Forgóhoz, miután belátta, hogy nem a megfelelő információkat és szolgáltatásokat kapta. Érdemes tehát a valóban tapasztalt, referenciával rendelkező és megbízható tanácsadók mellett dönteni!

Sztereotípiák a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával összefüggésben

A HR –esek nagy része nem kap képzést olyan szempontból, hogy ennek a munkavállalói csoportnak esetében mik az elvárások, milyen területeken és milyen korlátozással dolgozhatnak, vagy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk.  A tájékozatlanság miatt nem ismerik ennek a társadalmi csoportnak a fizikai állapotát és ezzel kapcsolatos készségeit, továbbá személyiségjegyeiket és egyéb tulajdonságaikat.


Legtöbb esetben az a tévhit uralkodik, hogy valamely súlyos fogyatékossággal élő csoportról van szó, pedig nem.  A különböző gerincproblémáktól kezdve, a daganatos megbetegedésen vagy akár a diabetesen át, egészen a magas vérnyomásig, számos oka lehet a leszázalékolásnak. Sok esetben találkozom azzal, hogy könyvelők mondják meg a cégvezető részére például, hogy – „56%-ostól jó nekünk, mert csak a rokkantat tudjuk leírni” – ez pedig tévedés. Ennél sokkal nagyobb az a réteg, akinek az alkalmazásával kiváltható a rehabilitációs hozzájárulás fizetési kötelezettsége!

Előnyök - a dolgozó és a cég vonatkozásában

Az alkalmazással járó egyéb előnyökről nem is beszélve, melyről a már megváltozott munkaképességű munkavállalót alkalmazó vezetők számolnak be. Ilyen pozitív eredmény például a munkamorál javulás, a dolgozók lojalitásának fokozódása, a légkör jobbá, szeretetteljesebbé, és elfogadóbbá (családiasabbá) válása.  (Persze ez esetben a vezetők hozzáállása, személyisége, viselkedéskultúrája és sztereotípiái, a benne élők negatív címkék is befolyásoló tényezők).
A Napra Forgó szakértői, ezekben a kérdésekben adnak részletes információkat az őket megkereső cégvezetők, HR szakemberek, könyvelők, munkaügyesek részére.

Mire kell figyelni?

Érdemes fókuszban tartani a megmaradt képességet, hiszen nagy valószínűséggel ez a készség felerősödött az egészségromlás vagy fogyatékosság révén, ugyanis igyekszik pótolni az egyéni hiányosságokat. Ezáltal olyan területen, ahol egy vagy két képesség kiemelten szükséges, a megváltozott munkaképességű emberek kiemelkedő munkaerőnek bizonyulnak. Pl. monotonitástűrés, kommunikáció stb.

Ahhoz azonban, hogy ezt fel tudja mérni a szervezet, szükséges, hogy részletesen tudja a munkakör elvégzéséhez elvárt személyi tulajdonságokat, fizikai követelményeket, végzettségi igényt és még sok más egyéb tényezőt, melyet mindig az adott szituációnak megfelelően kell mérlegelni. A munkavállalóról pedig olyan képet kell, hogy kapjon a szervezet, ami szintén kellő részletességgel bemutatja a várható viselkedésformáit, erősségeit, gyengeségeit.

A Napra Forgó bemutatkozó videója >>>



A Napra Forgó szakértői immár 10 éve dolgoznak együtt megváltozott munkaképességű munkavállalókkal munkaadóként, és munkaerő-közvetítőként is, tanácsadó szakszolgáltatást működtetve. Ezen tapasztalataikat megosztva segítenek az integrált foglalkoztatás minden területével megismertetni a vállalatokat a munkaerő-piaci tanácsadás során. Ennek eredményeként a cégek nem csupán a hatékony beilleszkedést biztosíthatják munkavállalóiknak, de a megszokott munkafolyamatok ésszerűsítésére és lojálisabb munkavállalókra is szert tehetnek.

A NAPRA FORGÓ NONPROFIT KFT. szeptember 29-én megtartott konferenciáján bemutatta saját tapasztalatait és az együttműködő vállalatok sikeres gyakorlatait is, mind befogadó munkahelyi programok tekintetében, mind pedig munkacsapat vonatkozásában. 
Erről a következő cikkben olvashatnak részletesebben.

Egry Márta