10 dolog, amire figyelj, ha kutyaholmit veszel!

Ha kutyakölyök érkezik a házhoz, bizony még a régi, tapasztalt kutyások is hajlamosak egy halom új bigyót kipróbálni. Ezt a kutyaholmikat áruló üzletek szinte generálják. Légy körültekintő! A jó minőség és a gondos választás hosszú távon a legolcsóbb. Mi az a néhány dolog, amire kedvencednek valóban szüksége van? Tippek a vásárláshoz.

Kutyáink szerencsére jóval kisebb igényűek, mint egy ember vagy embergyerek. Alig néhány dolog az, amire valóban szükségük van. A többi szeretettel, törődéssel és együtt játszással adható – és ezt kamatos kamattal adja vissza a gazdinak.
Ha a kölyköt hazaviszed, legtöbbször már előkészültél pár dologgal. Vagy mégsem? Mik az alapvetően szükséges dolgok? Hogyan szerezd be őket?

10 dolog, ami kell(het) és amire figyelj!

1. A kutyusnak legyen egy olyan helye, ami csak az övé. A kuckós helyeket a legtöbb kutya kedveli. A kertben a kutyaház, a lakásban a kutyáknak való kosár vagy párna az ideális. Ám vigyázat! A kutyaházat és a kutyakosarat is méretre kell vásárolni, mégpedig a kutya végleges méretére! A most még picur kutyád mindössze 6 hónaposan a majdnem végleges méretét eléri. Ideiglenes megoldásokra nincs szükséged, mert szoktathatod át egy új tárgyhoz. Bátran vegyél belőle akkorát, ami az élet végéig kitart. A kosár és/vagy párna megvásárlásánál arra ügyelj, hogy lehetőleg ne legyen túl könnyen szétrágható, szétszedhető. A fonott kosár elég jó, de a műanyagól készült kosarak, cserélhető párnával minden imposztor kölyök számára megfelelőek. A kutyaházat is béleld párnával és szigeteld le, hogy a kutya jól érezze magát benne! Jó, ha a kutya ágya mosható, vagy cserélhető a huzat rajta.2. Póráz, nyakörv, szájkosár. Ezt a triót (esetleg kvartettet, ha kutyahámot is veszel) SOHA, ismétlem: SOHA! Soha ne vásárold meg a krumplival, hagymával és fogkrémmel együtt a hipermarketben. Ezért látogass el egy szakboltba és olyat vegyél, ami a kutyád fajtájának és méretének megfelel. A kölyök mérete nőni fog, neki a felnövekedésig akár 2-4 nyakörvre is szüksége lehet. Maximum két pórázt is elnyű, mire felnő. Pórázból mindig célszerű legalább 2 darabot tartani odahaza, ugyanis ha tönkremegy, elveszik, vagy más baja lesz, mindig van egy tartalék példány. A nyakörvet (hámot) lásd el bilétával és ne vedd le a kutyáról, pláne, hogyha sétára mentek! A gurtnis, ki-be rángatható kilométer hosszú madzag-izé az nem póráz. A nevelési időszakra totálisan alkalmatlan darab. Vegyél rendes pórázt, mely bőrből, vagy erős gurtniból készült és minőségi karabiner van a végén. A pórázt a kutya soha nem rághatja! Az egyes fajtáknál kötelező lehet a szájkosár. Az ún. „svéd szájkosár” nagyon jó, de a hagyományos drótos változat is megfelel, ha szépen van bélelve és megáll a kutyán. Mindenképp kölyökkorban kell rászoktatni, mert később már túl nehéz lesz!

3. Etetés – itatás.
Sokan azt hiszik, hogy megfelel egy ócska bili, régi fazék, lábas … Pedig ezek igen könnyen borulnak. A kutya könnyen feldönti őket. Olyan tálat érdemes választani, ami fémből készült, az alja stabilan felfekszik az alapzatra és amelyből akár kutya-generációk fogyaszthatják falatjaikat. Ez egy nagyobb kiadás is lehet, de élethosszig kitart, szemben a rosszul takarítható, törékeny, a napot és az időjárási viszontagságokat nem tűrő műanyag tálakkal szemben. Ha a kutya zárt térben eszik, tálcára, vagy műanyag lapra is tehetjük az edényeit, ezzel elhatárolva azt a területet, ahol a kutya helye van.

4. Kutyaruha.
A kutyaruhát nagyon sok tévedés kíséri. Egyes fajták számára fontos lehet, hiszen e nélkül tényleg fáznak télen: csivava, dobermann, vizsla – pláne, ha lakásban tartjuk őket és a 23-25 fokos melegből visszük ki őket a téli zimankóba. Más kutyákra azért adnak a gazdáik kutyaruhát, mert kutyaruhát mosni könnyebb, mint kutyát mosni. Ez igen praktikus szempont lehet egy hosszabb szőrű kutya esetében a téli latyakos időben. Akkor érdemes beszerezni, ha már a kutya elérte a felnőtt méretét és ha meggyőződtünk arról, hogy a kutyánk számára ez előnyös. A kutyaruha lehet csupán egy jópofa vicc is, apró luxustárgy kedvencünk számára. ha a kutya bírja az ilyesmit: miért ne?

5. Kutyajátékok.
Ahogy a kisgyerek számára a rongyika, vagy a cumi, úgy a kölyökkutya számára a kutyajáték lesz a „rajongás tárgya”. A legtöbb kölyök igazán cuki, amikor játékokkal játszik. Ám nem mindegy, mit adunk oda neki. A textil-, vagy plüssjátékok nem valók a kutyának, mert beleakadhat a foguk, apró alkatrészeiket (akár a kisbabák!) lenyelhetik a játék hevében, mindenféle galibát okozva ezzel. A minőségi kutyajáték nagyon fontos. Ez lehet egy régi kemény műanyag talpú fél papucstól kezdve egy jól megcsomózott kötéldarabon keresztül a természetben felszedhető botokig sok minden, ami ingyen van. Ám nem lehet plüss gyermekjáték! Nem jó, ha szétrágható és lenyelhető, mert az mérgező lehet. A sípoló műanyag játékokat a legtöbb kutya imádja, de olyat vásároljunk, ami kifejezetten a kutyák számára készült. Nagyon jó, ha kifejezetten egy fajta apport tárgyhoz (labdához, apport fához) szoktatjuk a kutyát. Az is fontos, hogy a fogak növekedésekor a kutya megfelelően fogjon rá a játékra. Soha ne a fogsor elejével „csípjen” rá a játékra, mindig a fogak hátsó szakaszára terheljen a húzogatós játék során! Ezért a játékeszköznek elég hosszúnak és stabilnak kell lennie ehhez.

6. Kiképzés, séta, mozgatás.
A kutyák mindegyikének hatalmas szüksége van mozgatásra. Akkor tudunk a kutyánkkal megfelelően mozogni és sétálni, ha a kutyánk jól szocializált és megfelelő kiképzésben részesült. Vajon miért van tele a kiképző telep „sokadik kutyás” vérbeli kutyabolondokkal, és miért hiszi sok első kutyás gazdi azt, hogy ezzel a dologgal egyedül is megbirkózik? Mert a valódi kutyások tudják, hogy a kutyakiképzés legsikeresebb módja a kutyák között történő kiképzés. A kutyaiskolák szinte mindegyikében választhatunk saját kutyánk habitusához megfelelő kutyás elfoglaltságot, sportot, vagy szórakozást. Agility, frizbizés, dog dancing, speciális fajta jellemzőket erősítő kiképzések, például vadászat, szarvasgombászás, őrző-védő feladatok, segítő hobby kutya stb. Alaposan nézzünk utána, melyik kiképző hely való a mi kutyánknak, fajtája és későbbi terveink alapján.

7. Ápolás, kozmetika
. Minden kutyát ápolni kell! Egyes fajtákat a fodrászhoz kell vinni, míg másoknak elég egy nedves törölköző és egy simogató-kefe. A kutya bőrtípusának és szőrének megfelelő ápolásban egy szakember, mégpedig a kutyakozmetikus tud segíteni. A nagy szőrzetű, nagytestű kutyák, mint amilyen a képen látható győztesünk is, időszakos fürdetését lehet, hogy célszerűbb a szakemberre bízni, mint egy komplett kutyafürdetés után egy félnapos teljes fürdőszoba-takarítást vállalni. A kutya számára megfelelő kefét, sampont, miegyebet már fiatal korban (kölyökként) meg kell vásárolni és hozzá kell szoktatni a kölyköt az ápoláshoz. A legtöbb kutya szereti ezt, ha idejében hozzászoktattuk! Nem lesz szükségünk azonban 17 féle samponra, 80 darab spéci kefére, kutya testápolóra, parfümökre és még ki tudja, miféle vackokra. Egy minőségi sampon (egy balzsam) a szőrtípusnak megfelelő 1-3 kefe és egy a kutyánknak való törölközőszett. Ennyi és nem több. De ez kell!

8. Kórokozók elleni védelem.
A kutya oltásain túl szükség lesz védelemre a bolhák a kullancsok és a férgek ellen. Ebben mindig az állatorvos által javasolt megoldást válasszuk. A hipermarketekben vásárolható olcsó „bolhanyakörv” semmire nem jó. A hozzám hasonlóan érzékeny lelkű kutyások ma már választhatnak spéci, aromaterápiás olajokkal kezelt holmik közül is, nem kell kémiai anyagot használnunk!

9. Szállítás
. Igen érzékeny téma, mégis olyan sokan nem gondolnak rá. A kutyát időnként szállítani kell majd. Állatorvoshoz vagy nyaralásra, panzióba, vagy egyéb helyekre. A kutyát ezért még kölyökként szoktassuk az utazáshoz, autóhoz, járművekhez. Ehhez fontos, hogy legyen szállító boksz, ketrec, vagy egyéb olyan eszköz, ami a kutya (és a többi utas) biztonságát szolgálja az út során. A szállító boksz – mely a biztonsági övvel rögzíthető – igen jó megoldás, de a kutyahordozásra számos alternatívát kínálnak a webáruházak is. Ha pici kutyust vásárolunk, érdemes lehet számára hordozótáskát vásárolni. Ám ne vicceljen senki azzal, hogy egy 8-12 kilós kutyát hordtáskába ajánl! Ez a 0.5-5 kilós kategóriába tartozó kutyusoknak való! A hordtáska autóban nem elég biztonságos, válasszuk a szállító boxot! Az utazáshoz és kiránduláshoz való itatókulacs elengedhetetlen tartozék! Ilyet vegyél!

10. Egyéb izék. A kutya kiképzésétől, fajtájától és a gazdi pénztárcájától függően lehet egy sor praktikus kacatunk, amire érdemes áldozni. Például a klikkeres kiképzésnél jutalomfalat-tartótól kezdve a klikkeren át egy csomó dolgot vehetünk. Lehet nélküle élni – de ha ez a hobbink, akkor minek élnénk e nélkül? Van Labrador-síp, oktatópálca, ilyen-olyan elektromos és technokratáknak való kütyük … a sor végtelen. Ezen holmik akkor kellenek, ha a te kutyás hobbid, vagy az általad választott kutyafajta speciális dolgokat igényel. Soha ne ez legyen az első dolog, amit megveszel. Ezek a csemegék, ezeket hagyd akkorra, amikor már a kutyádat is ismered egy kicsit és kialakult terved van arra, hogyan akarsz vele együtt szórakozni.

Minden kutyafajtánál, méretnél és szőrtípusnál más és más dolgok bizonyulnak égetően szükségesnek. A fenti holmikat azonban minden kutyásnak meg kell vásárolnia. Nem szóltunk azokról a dolgokról, amik evidensek. Az állatorvosi költségekről, a kutya táplálásáról, a jutalmazásról. Amikor kutyát választunk, azt is választjuk, hogy életünkbe beköszönt a szeretet, a szabadság, a természet, a kirándulás, és a felelősség. Gondoljuk át alaposan, hogy pénzügyi kereteinkbe hogyan illeszthető be mindez? A kutyázás a legolcsóbb és legjobb hobbik egyike. Válasszunk okosan, hogy környezetünk, saját magunk és a kutyánk számára is élvezet legyen.