2010 - a futás jubileumi éve volt

Ma már nincs fejlett város nagy tömegeket megmozgató utcai sportesemények nélkül, Budapesten is egyre többen futnak. Az idei évben az összesített 52.000 fős nevezéssel rekordot is döntöttünk.

A múlt hétvégi női futással lezárult a BSI idei jubileumi futóévének budapesti utcai futóverseny-sorozata. Az egyre népszerűbb három tavaszi és négy őszi eseményre összesen 52.000 nevezés érkezett, ami négy eseménynél is új részvételi csúcsot jelentett. A budapestiek mellett mind a 19 megye és a világ több mint 50 országának amatőr futói is indultak. Idén a leghíresebb futóvendég a szlovák külügyminiszter, Mikulás Dzurinda volt, aki New York és London után Budapest utcáin is teljesítette a maratont.
Ezek a futások hagyományosan részei a főváros programkínálatának, mivel a maratont, a félmaratont és a Vivicittát a 25., a maraton váltót a 17., a női és az éjszakai futást már a 15. alkalommal rendezték meg.Utcai futóverseny – a városi folklór része

„Ezek az események az elmúlt 25-30 évben az egész világon beépültek a városi folklórba. Szinte nincs fejlett város nagy tömegeket megmozgató utcai futóesemények nélkül. A közös sportolás nyújtotta örömökön kívül az események egyben demonstrációk is az egészséges életmód és az élhetőbb városi környezet mellett. Európa nagyvárosaiban nem ritkák a tíz-húszezer résztvevővel zajló futások, de 60-80.000 futó is indul például Rómában vagy Milánóban” – mondta Kocsis Árpád, a kiemelt budapesti események versenyigazgatója.

Egyre több futó a budapesti helyszíneken
Budapest legnépszerűbb futóhelyszínei – a Margitsziget, Római-part, Hármashatár-hegy, Normafa, Városliget – minden nap és minden napszakban tele vannak futókkal. A szigeti futókör olyan népszerű, hogy időnként ki kellene tenni a megtelt táblát.
„A futók sokkal több alkalommal is elindulnának, de évek óta inkább csökkentjük a budapesti futóesemények számát. Inkább kevesebb, de népesebb eseményeket szervezünk. Egy sok ezer fős futótömeget a közlekedők is jobban elfogadnak, mint a pár száz fővel megrendezetteket. Érezhetően nő az útvonal mellett álló szurkolók száma is, bár a bécsi maraton háromszázezer nézőjétől még elmaradunk” – állítja Kocsis Árpád, aki 1989 óta vesz részt a szervezésben.

Forrás: BSI

Kép: piqs.de: Bodo Stickan - Lollslauf 07