Egészséges fogsor: így érheted el legkönnyebben

Tévhit, hogy az egészséges fogsor szükségszerűen drága. A lakosság többsége például nem mossa fogait rendszeresen, illetve a fogmosások átlagos időtartama nem éri el a szükséges idő felét sem. További romboló szokások elhagyásával, valamint rendszeres és megfelelő fogmosással tehetjük a legtöbbet fogaink egészségéért. Egy kis odafigyeléssel egy családi nyaralás összegét spórolhatjuk meg az éves fogászati ellátáson.

Rossz fogak, rossz szokások, lesújtó a helyzet Magyarországon
Hazánkban az emberek többsége nem engedheti meg magának, hogy fogaira jelentős összegeket költsön, ezért a legtöbben az ingyenes fogászati ellátást veszik igénybe. Természetesen ott sem minden ingyenes, csak a foghúzás és az amalgámtömés, és a hiányos fogsor nemcsak kényelmetlen, hanem ínyvérzéshez, ínybetegségehez vezethet, az amalgám pedig esztétikai szempontból gyakran nem megfelelő, és további betegségeket is okozhat.Változtassunk a fogromboló szokásainkon!

Aki egészséges fogakat szeretne, annak nem feltétlenül szükséges százezreket költenie fogorvosra, mert elég, ha néhány dolgot másképp végez a megszokotthoz képest. Dr. Csillag Zsolt, a Dental Concept fogászati szakértője a következőket javasolja: „Érdemes odafigyelni a szélsőséges hőmérséklet-változásokra, mert például egy jégkocka elszopogatása mikroszkópikus repedéseket okozhat a fogzománc felszínén, ami egyre súlyosabb fogászati problémákat okozhat. Hasonló a helyzet a télen fogyasztott forró teával vagy a forralt borral. A fogakra ható nagy nyomás akár fogtöréshez is vezethet, ezért érdemes kerülni a barack- és a szilvamagok, illetve a pattogatott kukorica magvainak rágcsálását. További fogromboló hatást fejt ki a fogak nem rendeltetésszerű használata is, így pédául nem tanácsos sörnyitásra, címkék letépésére, dió és pisztácia felbontására használni az ép fogazatot, ugyanis ilyen és hasonló tevékenységek során a fogak kicsorbulhatnak, eltörhetnek.”

A fogak másik nagy ellensége: a fogszuvasodás

A fogszuvasodás kialakulásának leggyakoribb oka a savas ételek, italok fogyasztása és a napi folyadékszükséglet cukros üdítőkkel való biztosítása. A szájban található baktériumok lebontják a cukrot, glukózt, fruktózt, stb. A lebontás során a baktériumok savat termelnek, ami károsítja a fogfelszínt, tehát az egész napos folyadékpótlásra gyakorlatilag egyik cukrot tartalmazó üdítőital sem alkalmas káros mellékhatások nélkül.A hatékony fogmosás menete

A hideg-meleg és a mechanikai hatások kerülése mellett, a naponta legalább kétszeri fogmosás a legbiztosabb módszer az egészséges fogak megőrzésére, azonban kizárólag a rendszeresség és a megfelelő ideig tartó, alapos fogmosás lehet hatékony. Egy-egy alkalommal legalább 3 percig (ideális esetben 5 percig) szükséges fogat mosni a megfelelő tisztító hatás eléréséhez, azonban vannak olyan helyek, ahova a fogkefe sörtéi nem érnek el, ezért fogmosás után a fogselyem használata is javasolt. Aki tapasztalatlan a fogselyem használatában, annak a fogorvosok inkább fogköztisztító kefék, a szájzuhany és szájöblítők használatát ajánlják, mivel a fogselyem nem megfelelő használata ínysérüléseket okoz.

A monotonitás következtében az emberek elveszítik időérzéküket, így 1 percnyi fogmosás után már nehéz megállpítani, hogy mennyi ideje folyik a tevékenység, ezért érdemes egy órát elhelyezni a fürdőszobában, ami segíthet a kellő ideig történő fogmosáshoz.

Forrás: Dr. Infó

Képek:
piqs.de: BigBlonde - Natural Beauty
piqs.de: Heinz Hasselberg, Steinfurt - 188 Morgens und Abends