Leszállás nélküli repülés lézerenergiával

Új repülési világrekord született a mini gépek kategóriájában, ugyanis Németországban egy kvadrokoptert egy trükkös megoldás segítségével 12 órán keresztül folyamatosan sikerült a levegőben tartani. A trükk: egy lézersugár látta el energiával a gép elektromotorjait. A szakértők szerint fantasztikus technológiai áttörés a kísérlet sikere.

A kis, négy rotoros helikopterek, az úgynevezett kvadrokopterek egyre nagyobb szerepet kapnak a légi megfigyelésben. A kamerával felszerelt, távirányított gépek biztonsági cégek, nagy rendezvények szervezői vagy cégek számára is fontos információkat szállítanak, költséghatékonyan – madárperspektívából.

A kis gépek azonban csak igen rövid ideig tudtak a levegőben maradni, általában húsz perc után le kellett szállniuk üzemanyagért, illetve energia utánpótlásért. Német és amerikai tudósok azonban olyan technikát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a kvadrokoptereknek, hogy tetszés szerinti ideig maradjanak a levegőben, anélkül, hogy landolniuk kelljen. Az elektromotorokhoz szükséges energiát ugyanis egy lézersugár segítségével juttatják el a minirepülőkhöz.

A német Ascending Technologies szakértői 12 órán keresztül tartó teszten bizonyították, hogy az új technológia működőképes. Egy Pelican típusú kvadrokoptert speciális napelemekkel szereltek fel, amelyek egy infravörös lézer fényét képesek elektromos árammá alakítani, mégpedig kb. 25 százalékos hatásfokkal. A gépet folyamatosan 200 wattnyi energiával látták el, így még az akkumulátort is tölteni lehetett, mert a motorok csak 140 watt energiát használtak fel.

A kísérlet során a gép egy helyben lebegett, így a lézersugarat fix pontra irányíthatták, de a szakértők szerint nem okoz problémát az sem, ha a szabadban kell a mozgó gépet ellátni, mert ahogy az egyikük nyilatkozta: ez már csak geometria!

Forrás: vilagtudomany.hu