Öko-Mikulás tanítja a gyermekeket a környezettudatos életmódra

Napjaink egyik legnagyobb, és egyben legfontosabb kihívása a környezetünk, az életterünket jelentő természet megóvása, a fenntartható jövő felé tett tudatos lépések megtétele, a környezettudatos szemléletmód mindennapjainkba való beépítése. Éppen ezért az idei évben, az országban egyedülálló módon a Mikulás is a környezettudatosság mellé állt, Zöld Manóival és rosszcsont Krampuszaival a legkisebbeket hívja segítségül környezetünk megóvására!

Magyarország egyik legrégebben működő Mikulásszolgálata célul tűzte ki, hogy a Mikulás legendás alakját segítségül hívva népszerűsíti természetünk védelmének fontosságát, hiszen keresve sem találhatnánk erre megfelelőbb üzenethordozót, mint a jó öreg Nagyszakállú…
A szolgálat immár másfél évtizede segíti töretlen lelkesedéssel és szeretettel a Mikulás munkáját, és ezzel a bűvös legenda megőrzését, ápolását. Az elmúlt évek során számtalan találkozást hoztak létre, és sok gyermek, akiket kezdetekkor látogattak meg, azóta már felnőtté, esetenként maga is szülővé cseperedett.


A hagyományok megőrzése és továbbadása mellett kiemelten fontos számukra az - egész éves munkásságukat is meghatározó – egészség- és környezettudatos szemléletmód népszerűsítése. Fontos, hogy a legfiatalabb generációk számára is világossá váljon a környezetvédelem fontossága, illetve, hogy ez az életmód a mindennapjaik részévé váljon.

A Mikulások éppen ezért nem lustálkodtak, és a felkészülést már nyár végén megkezdték, amikor is összehívták az I. Magyarországi Nyári Mikulás Konferenciát – stílusosan az agárdi öko strandon. Az összesereglett Mikulások komoly szakmai előadások keretében tanácskoztak,  és egyhangúlag megállapodtak, hogy a gyermekeket első sorban bio gyümölccsel és bio édességgel lepik meg, amit a lehető legkevesebb csomagolóanyag felhasználásával juttatnak el az apróságokhoz, és az előkészületek során, illetve mindennapjaikban is odafigyelnek környezetükre.


A tanácskozás után a Mikulások, Krampuszok és Zöld manók nagy örömmel vágtak bele az ünnepek előkészítésébe!
A szolgálat repertoárjában számos öko program közül lehet választani. Ilyen például a környezettudatos mesejáték, mely a rosszcsont Krampusz, a Zöld Manó és természetesen a Mikulás szereplésével hívja fel az apróságok figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés, energiatakarékosság, és a hulladék újrahasznosításának fontosságára – természetesen mindezt humoros, játékos formában. Kapcsolódva a mesejáték témájához elkészült a „Zöld” mesefüzet kiadvány is, melyben a Mikulás a legkisebbek segítségét kéri a Föld megkímélése, megmentése érdekében, és az apróságok számára hasznos, mindennapi tanácsokkal látja el őket.

A Mikulás idén öko kézműves foglalkozásokkal – természetes, illetve újrahasznosított, újrahasznosítható anyagokkal, eszközökkel és öko játszóházzal is készül.
A Mikulás, látogasson akár munkahelyekre, óvodákba, iskolákba vagy családokhoz  - mindenhol felhívja a legkisebbek figyelmét a környezetvédelem fontosságára, és hasznos tippekkel látja el őket, melyeket mindennapjaik során is hasznosítani tudnak.


Amennyiben az öko szemléletű Mikulás az Ön érdeklődését is felkeltette, keresse fel a www.mikulasszolgalat.hu weboldalt, vagy hívja a 06 1 412 05 10-es, illetve 06 22 355 044-es telefonszámok valamelyikét, és kérje a Mikulás segítőjét.