Fiatal Vállalkozók Hete - országos összefogással a jövő gazdasági generációjáért

A ma hazánkban élő kb. 2,3 millió 18 és 34 év közötti fiatalból mindössze 87.700 vállalkozik, ráadásul a magyar lakosság az európai és tengerentúli átlagnál is jóval kevesebb vállalkozó kedvvel rendelkezik. De vajon mi történik a KKV szektorral 10 év múlva, ha nem sikerül megállítani azt a tendenciát, amely szerint a középiskolások és egyetemisták közel egyharmada szeretné elhagyni az országot és legtöbbjük nem lát reális jövőképet a vállalkozásban? A Fiatal Vállalkozók Hetén 2010. november 15. és 21. között a fiatalok nem kizárólag a különböző vállalkozási területek sajátosságairól tájékozódhatnak, hanem felfedezhetik eddig nem ismert képességeiket, miközben valós képet kaphatnak a vállalkozói élet előnyeiről és kockázatairól.

2010. november 15 és 21 között újra megrendezik a világ száz országában, 40.000 eseménnyel és tízmillió résztvevővel a Fiatal Vállalkozók Hetét (Global Entrepreneurship Week). Az egyhetes rendezvénysorozat alkalmával, Budapesten és tíz vidéki nagyvárosban egyaránt, minden vállalkozó kedvű és magát aktívnak érző fiatal számára lehetőség nyílik feltérképezni a gazdasági élet kínálta lehetőségeket, miközben megismerkedhetnek egymással, valamint olyan sikeres gazdasági szereplőkkel, akik megfelelő tanácsokkal és inspirációval tudnak szolgálni az új vállalkozásokat illetően is.

A konferenciákon neves szakértők, a gazdasági élet ismert szereplői, és sikeres vállalkozók osztják meg tapasztalataikat és praktikus tanácsaikat a vállalkozó, vagy vállalkozni vágyó fiatalokkal. Többek között szó esik majd a nők szerepvállalásáról és helyzetéről a gazdasági, vállalkozói életben, az innováció szerepéről a piacról való kiszorulás elkerülésében, a megújuló energiaforrások külnböző területeken történő felhasználásáról, alkalmazási lehetőségeiről és korlátairól, a vállalkozói attitűdről, illetve a vállalatok környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalásáról is."A Fiatal Vállalkozók Hete országos összefogással igyekszik segíteni egy olyan társadalmi réteget, amely a jövőben kulcsszereplője lehet az ország sikerének"
– mondta el az FVH hivatalos megnyitóján Kovács Patrik, a FIVOSZ elnöke.
A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) az elmúlt években tanusított eredményei alapján, megkapta a "Kaufmann Foundation"-től a jogokat Magyarországon, a ,,Global Entrepreneurship Week” (GEW) világmozgalom, azaz a Fiatal Vállalkozók Hete szervezésére. Magyarországon a Brit Nagykövetség az egyik legelső támogatója volt 2008-ban a hazánkba frissen érkezett kezdeményezésnek, a GEW keretében megrendezésre kerülő Fiatal Vállalkozók Hetének. Greg Dorey, Brit Nagykövet így nyilatkozott a megnyitó eseményen erről a gyümölcsöző kapcsolatról:  "A Brit Nagykövetség harmadik alkalommal is örömmel működik együtt a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségével, hogy a Fiatal Vállalkozók Hetét megvalósítsa. Jó látni, hogy olyan fontos témák is bekerültek a hét programjai közé, mint a zöld- és a női vállalkozások, az innováció, illetve a piaci verseny. Az említett témák  felvetése kiemelten fontos a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlődés elősegítéséhez Magyarországon és az Európai Unióban egyaránt."

A Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége összefogja és érdemben segíti a következő vállalkozói generációt. Célja, hogy megbízható fórumot teremtsen, amelynek keretében a kezdő vállalkozók és a már vállalkozó fiatalok együtt tudnak hallatni magukról, s ahová szakmai kérdéseikkel fordulhatnak. Civil érdekvédelmi szervezetként, érdemi segítséget nyújt a fiatal vállalkozóknak, s képviseli a gazdasági életben forgó fiatalok sajátos érdekeit hazánkban és az Európai Unióban egyaránt.

A ,,Global Entrepreneurship Week” során számos világra szóló aktivitást szerveznek, melynek egyik fontos „világjátéka” a ,,Your Big Year” verseny, amelyen próbára teszik a résztvevők kommunikációs, és vállalkozói képességeit. Szabó Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem  nemzetközi gazdálkodás szakos, végzős hallgatója és a FIVOSZ oszlopos tagja bejutott a globális vállalkozói verseny, a „Your Big Year” 24-es döntőjébe 44.333 versenyző közül.

A Fiatal Vállalkozók Hete idén 10 nagyváros - Debrecen, Nyíregyháza, Szeged, Miskolc, Gyöngyös, Székesfehérvár, Békéscsaba, Eger, Nagykanizsa, Pécs - mellett, Budapesten 9 rendezvénnyel, valamint versenyekkel és egyéb eseményekkel várja az érdeklődőket.Az egyhetes rendezvénysorozat fénypontja a a díjkiosztó gála lesz
, ahol neves vállalkozók, cégvezetők és fiatal vállalkozók társaságában fogják átadni az Országos Fiatal Vállalkozói Díjat.
Az év fiatal vállalkozója a szakmai elismerésen kívűl egy fél millió forint értékű kommunikációs kampányra is számíthat. Az Országos Fiatal Válalkozói Díj a felnövekvő fiatal vállalkozói generáció jeles képviselőinek munkásságát ismeri el, akik fiatal koruk ellenére sikeresek a gazdasági életben és példaként szolgálhatnak társaik számára. A díjra 18 és 35 év közötti, saját vállalkozással bíró természetes személyek jelentkezhetnek vagy jelölhetőek.

Az I. Országos Fiatal Vállalkozói Díjat Bessenyey Zoltán érdelemte ki, az AMS magazin alapítója, a Garázs című tévéműsor és online magazin műsorvezetője és szerkesztője, aki így emlékszik vissza a díjkiosztóra:
“Hatalmas megtiszteltetés és természetesen óriási büszkeség egy ilyen társadalmi díjat átvenni, ugyanakkor óriási felesőséggel is jár. Boldog vagyok, hogy a szakmai zsűri a pályázók közül engem választott. Bízom benne, hogy a díj munkám és a mellettem dolgozók munkájának is a megbecsülése. Igyekszem ennek szellemében tevékenykedni a továbbiakban is.”

Részletes információ a programokról >>

Kép: piqs.de: Pietrek - Himmel mit mir