Így teleltess muskátlit!

A muskátli a legnépszerűbb növényeink egyike. Balkonládában, kertben, kaspóban egyaránt ott pompázik a legproccabb hoteltől a leglepukkantabb putrikig, jóformán mindenütt. Vajon hogyan kell jól teleltetni? Egyáltalán melyik a jó muskátli? Gyakorlati jó tanácsok, hogy muskátlijaid jövőre is csodásan pompázzanak!

Az a muskátli, amit még egy a temetőben pompázó, mélyvörös virágokat bontó tőről bujtottunk, bizony kitelel a földben, ha egy kevés avart szórunk rá. Azonban a muskátlit teleltetni szokás. Sokan nem tudják, hogyan kell, vagy egyszerűen nem is fordítanak erre energiát.

Mit tegyünk a muskátlival és mit ne? 4 jó tanács

1. Ne foglalkozzunk vele!
A muskátli igen olcsó növény, szinte bárhol hozzá lehet jutni és nagyon könnyen bujtható. Sokan ezért nem vacakolnak a tövek teleltetésével, egyszerűen minden évben újat vásárolnak.

2. Szárazon lógatva a padláson – ezt a metódust csak az ún. „öreg” tövek, vagyis  manipulációtól mentes példányok élik túl, ám azok viszont nagyon is jól viselik a száraz, hűvös helyen történő teleltetést és remek példányok sarjadnak majd tavassazl az élettelennek tűnő botocskákból. Az új, génkezelt muskátlik ezt a fajta teleltetést úgy tapasztaltuk, hogy nem bírják ki.


3. Új muskátli? Bujtsd le télre is! – A muskátlik ma már mindenféle virágzattal kaphatók, de ezért fel kellett áldozni a nagy ellenállóképességet. Ezek a csodavirágok bizony nem mindig telelnek át, ám ha éppen extraságuk miatt meg akarjuk őrizni őket, a legjobb, ha hajtást törsz róla és a téli időben az ablakban tartod, mint szobanövényt. Tavasszal ezeket ki lehet ültetni a kertbe, vagy a balkonládába.

4. Muskátli a pincében / garázsban. A legtöbb muskátli kevés földben, egy fagymentes helyen (pince, garázs) át tud telelni. Télen – pláne fagyban! – nem szükséges őket locsolni.

Extra tipp: A muskátlikat megjelölheted egy cérnával, masnival, hogy a színére emlékeztessen, s a kiültetéskor figyelembe tudd venni a virágok színeit.

Tavasszal érdemes lehet csereberélni egymással a friss bujtásokat – hogy még több különleges virágod lehessen!

Kép: piqs.de mattymainka: Kleine Gartenschönheit