A teltkarcsúak védelmében

Mostanában igen divatos az úgynevezett paleolit diéta, vagyis a kőkorszaki menü, mondván ez segít lefogyni a túlsúlyosoknak. Azt azonban a diéta kiagyalói alighanem elfelejtették, hogy annak a korszaknak a nőideálja a willendorfi Vénusz volt.

Ez egy 25 ezer éves kicsiny szobrocska, egy nőalak, amely mindennek nevezhető, csak szilfid tünde fantomnak, karcsúnak nem. Erősen kerekded formák, vastag combok, terjedelmes hátsó jellemzik a figurát.

Köztudott, hogy a fogyókúra-ipar az egyik legjövedelmezőbb üzlet a világon.


Ebből következik: sok pénzt megér, hogy olyan cikkek és tanulmányok jelenjenek meg, amelyek hatására egyre többen diétáznak. Ugyanakkor a kövérségnek egyszeri, pótolhatatlan, és az egészség szempontjából nélkülözhetetlen hatásai vannak - ezt állítják más tanulmányok. A súly pedig a várható élettartam szempontjából sem közömbös. Mindez annak fényében, hogy az orvostudomány és a fitnesz-ipar évtizedeken keresztül megvetette a túlsúlyt, és túlsúlyosokat, különösen figyelemre méltó. A vizsgálatok ugyanis megértetik, hogy a testzsírnak miért van több előnye, mint hátránya…

A tanulmányok alapján a testzsír növeli a lét örömét, az életkedvet, erősíti a mentális közérzetet, vagyis nagyon köznapi módon kifejezve: boldoggá tesz. Úgy fest a dolog, mintha az orvostudomány újrafogalmazná kapcsolatát a korpulens személyekhez, és a derekukon elhelyezkedő párnácskákhoz.

Az persze vitathatatlan, hogy egy 170 centis ember 100 kilós, vagy annál nagyobb testsúllyal túlterheli az ízületeit és a vérereket, és valószínűleg vérnyomás és anyagcserezavarok is fellépnek. Az viszont erősen kétséges, hogy ez egy 170 centis nyolcvan kilós személy esetében is hasonló lenne, pedig a ma használatos adatok és táblázatok szerint ő is túlsúlyosnak számít.

Az orvostudomány lassan ráébred a testzsír pszichológiai jelentőségére, továbbá a statisztikai elemzések nyomán arra, hogy a szokatlanul hosszú életet élő személyek között igen nagy számban vannak úgymond túlsúlyosak.

Egy amerikai tanulmány, amely mintegy 80 ezer ember életútját elemezte, kimutatta: a 25–30 közötti testtömeg-indexű férfiak élnek a legtovább, pedig ők a mai fogalmak szerint már a túlsúlyos kategóriába tartoznak. Michael Freedman, a National Cancer Institute (Bethesda, Maryland) vizsgálatának vezetője szerint nyilvánvaló, hogy a testtömeg-index és a halálozási kockázat közötti összefüggés bonyolultabb annál, mint ahogy eddig feltételezték.

A testzsír természetesen továbbra is komoly problémákat okozhat és okoz is, azonban itt az ideje annak, hogy az orvostársadalom és a társadalom is átgondolja az arányokat és a mérőszámokat, és felhagyjon a doktriner gondolkodással. Ez nehezebb lesz a fitneszipar esetében, amely évtizedek óta arra épít, hogy a párnácskák tűnjenek el…

További részltek a vilagtudomany.hu-n.