Nem járnak szűrésre a magyarok

Jóformán nem járnak fogorvoshoz a magyarok, állapította meg a Colgate Szájápolási Hónap legújabb, fogorvosok körében végzett kutatása. A páciensek döntő többsége évente legfeljebb egyszer, de inkább egyszer sem keresi fel a rendelőket - nem csoda tehát, hogy a fogászati szűrések nagy része kezeléssel végződik,

2004. szeptember 13. – Jóformán nem járnak fogorvoshoz a magyarok, állapította meg a Colgate Szájápolási Hónap legújabb, fogorvosok körében végzett kutatása. A páciensek döntő többsége évente legfeljebb egyszer, de inkább egyszer sem keresi fel a rendelőket – nem csoda tehát, hogy a fogászati szűrések nagy része kezeléssel végződik, s hogy a népbetegségnek tekinthető fogszuvasodás gyakorlatilag a magyar lakosság 100 százalékát sújtja.


A Colgate Szájápolási Hónapjának hatása észrevehető, sőt egyre jelentősebb, de a problémák legyőzésére korántsem elég, állítják a szakértők – igazi megoldást csak egy átfogó, a teljes társadalmat bevonó program jelenthetne.

Sokkoló adatokkal szolgáltak a fogorvosok a Colgate Szájápolási Hónap 2004-es felmérése során: 60 százalékuk szerint jó, ha a páciens évente egyszer betér a rendelőbe. A szűrésre jelentkezők alacsony száma három évvel a megelőző kezelések ingyenességének bevezetése után már nem magyarázható azzal, hogy sokan a kiadástól félnek: az orvosok több mint fele szerint már mindenki tud a szűrés ingyenességéről, szemben a 2002-es adatokkal, amikor a lakosság többsége nem tudta, hogy a szűrővizsgálat ingyenes.

A szűrések elhanyagolása természetesen következményekkel jár. A fogorvosok 54 százaléka szerint így gyakorlatilag minden szűrést kezelés, legtöbb – és legszerencsésebb – esetben fogtömés követ, holott már évi két ellenőrzéssel jelentősen csökkenteni lehet a beavatkozást igénylő esetek számát. Ha ezeket az adatokat kiegészítjük a Colgate fogkefe- és fogkrémfogyasztásról szóló, szintén idei kutatásának eredményeivel, nem szorul további magyarázatra az a tény, miért van gyakorlatilag minden magyarnak legalább egy lyukas, jobb esetben tömött foga: évente fejenként átlagosan mindössze 0,8 fogkefét, s 2,8 tubus fogkrémet használunk, szemben a fogorvosok által javasolt 4 illetve 8 darabbal.

A fog- és szájbetegségek tekintetében a Colgate által megkérdezett fogorvosok tapasztalatai egybevágtak az országos szájhigiénés mutatókkal. A népesség körében gyakorlatilag 100 százalékos fogszuvasodás mellett az orvosok szerint is az ínygyulladás, illetve a különböző fogágybetegségek a leggyakoribbak. Bár a fogszuvasodás valamennyi korosztálynál jelen lévő probléma, az orvosok 70 százaléka szerint mégis inkább kamaszkorban, 10-15 éves kortól jelentkezik a legmarkánsabban – ekkorra „érnek be” a helytelen szájápolás gyümölcsei, s ha a páciens továbbra is elhanyagolja fogait, a leépülés rohamosan folytatódik: a magyar középkorúak fogainak fele szuvas, hiányzik vagy tömött, míg a nyugdíjasoknak alig van ép foguk

A kapott adatok szerint a hölgyek még mindig elöl járnak a szájápolásban: a fogorvosok 44 százaléka szerint ők gyakrabban keresik fel a rendelőt ellenőrzés céljából, 56 százalékuk szerint pedig mindkét nem azonos arányban jön. Beszédes adat, hogy a válaszadó fogorvosok közül egy sem választotta a férfiakat, holott számos szájbetegség – s mindenek előtt a szájrák – kockázata náluk nagyobb.

A számtalan negatív adat mellett azonban a Colgate 2004-es kutatása pozitív eredményekkel is szolgált: a résztvevő fogorvosok 70 százaléka szerint mintegy 30 százalékkal nőtt a szűrésre és kezelésre jelentkezők száma az elmúlt három évben, 18 százalékuk pedig még ennél is nagyobb, 50 százalék körüli növekedésről számolt be. Tapasztalataik szerint pozitív hatása van a Szájápolási Hónap programjának, melynek során a Colgate a szűrés után adott ajándékokkal ösztönzi a pácienseket arra, hogy menjenek el fogorvoshoz. A Budapesti és megyeszékhelyeken rendelő fogorvosok 35, a kisebb városok fogorvosainak 42 százaléka arról számolt be, hogy mintegy kétszer annyi páciens jön szűrésre szeptember hónap folyamán, mint az év egyéb időszakában.
Colgate