Ha nem rajongasz a karácsonyért

Neked is eleged van a karácsonyi felhajtásból? Gyűlölöd az ajándékvásárlási kényszert és az üzletekben, plázákban való kimerítő tolongást? A három napig tartó menetrendszerű zabálást? A fárasztó rokonlátogatást? Sokkot kapsz a Last Christmastól, már novemberben? Nyugi! Bármikor dönthetsz úgy, hogy idén végre jól érzed magad a bőrödben. Tamás Krisztina Tara ötletei a valóban békés, boldog ünnephez.

Nekem ezek a napok szinte ugyanúgy telnek, mint egyéb szabadnapok. Ebből következtetve mondhatnátok, hogy akkor bizonyára hiányzik az életemből az ünnep. Korántsem! Sőt, talán több ünnepi pillanatot élek meg, mintha kizárólag az ünnepnapokra tartogatnám az ajándékozós energiáimat.
Az ünnepekben általában, de főleg a karácsonyban, a meghittséget szeretem. A zajt és zűrzavart viszont nem, ami körülveszi. A meghittségért azonban nem kell kivárni, hogy évente egyszer eljöjjön a szenteste. Számomra minden hétvége, minden szabadnap, minden idő, amit nem a munkahelyemen, hanem a családommal, a kedvesemmel töltök, az különleges alkalom, tehát ünnep. Egyszerűen szeretek otthon lenni!

Egy egyszerű hétköznap este, amikor semmi sem történik, nincs különleges vacsora, nincs ajándékbontogatás, nincs speciális zenei háttér, sőt még a nemrég kiteregett ruhák is ott állnak száradva a sarokban és a lakás sincs csillogóra kitakarítva.Látszólag semmi sem történik… mégis minden történik!
Mert belül béke van. Kimondatlanul áramlik a szeretet. Kimondatlanul érezzük a hálát azért, hogy van hol laknunk, van mit ennünk, nincs háború, ami az életünket veszélyeztetné, egészségesek vagyunk. Szeretünk és szeretve vagyunk. Ez persze nem fogalmazódik meg bennem minden pillanatban szavakkal. Inkább benne van egy mosolyban, amit a másik felé küldök. Benne van egy finom érintésben, amikor elmegyek mellette.

És azok, akik egyedül vannak? – kérdezitek. Én is voltam egyedül. Több karácsony, több új év, több húsvét és egyéb ünnep telt el úgy az életemben, hogy egyedül voltam otthon a négy fal között. És bár volt, hogy szomorú voltam, mégis a béke ott volt velem, ezért valójában nem voltam egyedül.

Ahogy a korábbi években is, az idén is sokat fogjátok hallani, olvasni azt, hogy a karácsony nem az ajándékozásról szól. Mégis tömegek rohamozzák meg az üzleteket minden évben, nyilván ez idén sem történik majd másként.

Ajándékozni jó! Ajándékot adni öröm! Ajándékot elfogadni is öröm!

Én csak azt kérdezem ilyenkor minden évben: Miért kell ehhez ekkora felhajtás? És miért kell, hogy mindig ugyanolyan legyen? Gondolom észrevettétek, hogy minden november végén, decemberben benyomják a „karácsony” feliratú gombot és az emberek „ünnep-automatája” működésbe lép. Menetrendszerűen előkerülnek az üzletekben a karácsonyi díszek, előveszik az alkalmi zenéket. (Személy szerint engem a világból ki lehet kergetni a karácsonyi zene-felhozatallal. Most komolyan zenészek! Írjatok új dallamokat! És valaki dobja már ki a „Last Christmas” című nótát végre!)
Na de vissza az automatához: az emberek listákat írnak. Bevásárlólistákat az ünnepi menühöz, bevásárlólistákat az ajándékokhoz, listákat arról, hogy kit kell az idén meglátogatniuk, listákat arról, hogy kinek küldjenek képeslapot, stb.Mi lenne, ha egyszer elmaradnának a listák? Ha csak egyszer, egyetlen egyszer úgy töltenéd a karácsonyod, ahogyan igazán vágysz rá? Mit tennél akkor? És mi akadályoz abban, hogy most megtedd?

A válasz ilyenkor az, hogy: jaj, de mit szólnak majd a rokonok? Mit szól a család többi tagja? Mit szólnak mások? És mit szólsz TE? Amikor évekig úgy töltöd az év végi szabadnapokat az életedben, hogy mások elvárásai szerint cselekszel? Nézz magadba és érezd meg, hogy mire vágysz igazából!
Lehet az is, hogy tényleg arra vágysz, hogy listákat írj és rokonokat látogass és ismert zenéket hallgatva a háttérben, végeláthatatlanul takaríts, mosogass és főzz rendületlenül. Akkor tedd ezt! A lényeg, hogy tudd, hogy mire vágysz és végre érezd jól magad az ünnepek alatt!

Én például szeretek fát díszíteni (műfa a csinosabbik fajtából). Szeretem színes fényekkel kivilágítani a lakást és összebújni a kedvesemmel, semmit sem csinálva, csak egymás szívdobbanását hallgatva a csendben.
Tudom, az elején azt írtam, hogy nálam ezek a napok is hasonlóan telnek az egyéb szabadnapokhoz. Ez így is van. Ugyanis nem kizárólag karácsonykor kapcsoljuk be a színes fényeket és töltjük csendben az estét. Hanem bármelyik nap, amikor épp kedvünk támad átélni ezt a fajta békét. Azonban fát valóban csak karácsonykor díszítünk.

A szívünket azonban az év bármelyik napján feldíszíthetjük. Ne várj karácsonyig, hogy rámosolyogj valakire! Ne várj karácsonyig, hogy átöleld! Tedd ezeket ünnepeken kívül is, vagy engedd, hogy minden napod karácsony legyen! Szeress és szeretve leszel. Minden napján az évnek.

Tamás Krisztina Tara