Adventi hagyomány: Az Isten fáját a körkeresztbe!

A cím talán furcsa lehet, ám a régiségben a körkereszt és az Isten fája bizony szorosan összetartoztak. Hogy mik voltak ezek?

Az adventi koszorút régen is készítettek az emberek, ez keresztény, tehát nem ősmagyar hagyomány.

Otthon  készítették el a koszorújukat, advent első vasárnapján, ezzel is felkészítve lelküket karácsony ünnepére. A várakozás idejében fontos szerepe van az adventi koszorúnak, amit fűzfából készítettek eleink.
 
Hozzávalók:
 
 A néphagyomány szerint így készül a koszorú: 
A koszorút 8 fűzfából fonták össze szorosan. A nyolcas a végzet száma, a végtelenség száma, ezt körbe fogva a végetlenséget jelképezi a 8 szál. Középre 4 vessző adta a keresztet. 
Ezeket a vesszőket kellett kihegyezni, majd beilleszteni. Középre egy fonat kerül, amire csipkebogyót tettek. A csipkebogyó ISTENFA.
A piros szín az élet színe: vér, örök élet szimbóluma. A csipkebogyó télen is bírja, tehát a leghidegebb időkben is az életet képviseli.  Miután a csipkebogyókat beillesztették, a lányok fenyőágakat tűzdeltek a koszorúba az óra járásának megfelelő irányba (ahogy a Nap körbejárja a Földet).
 
Az adventi koszorú akkora volt régen, mint két kezünk ölelése. A koszorút szabályos négyzet alakban, az égtájaknak megfelelően szorították a fűzfaágak közé. A gyertyák egyszínűek voltak és régen kizárólag méhviaszgyertyát helyeztek ide.
 
 

A koszorú készítésénél az egész család együtt volt. Közben énekeltek, imádkoztak, elcsöndesül a lelkük. A körkereszt képe ISTEN pecsétje, ennek a szimbólumnak a megvalósítása rendezi lelkünket.
 
 Minden vasárnap egyel több gyertyát gyújtottak meg. Advent első vasárnapján a Kelet felöli gyertyát ebéd után sötétedéskor gyújtották meg. Hétről-hétre egyel több gyertya ég és látjuk a szoba vagy konyha sarkait, ahol meggyújtják a gyertyákat. Lelkünkben egyre éreztük a Fény, Jézus születését.
 
 
A koszorú készítésének leírását Molnár V. József előadása alapján jegyeztem le. További érdekességek hallhatók a következő előadásban:
 Némethné Wéber Gabriella