Szuper "csillagda" Bakonybélen

Európában is egyedülálló csillagászati-turisztikai központ nyílik Bakonybélen. A Pannon Csillagda a tervek szerint 2012 tavaszától látogatható majd. A 412 millió forintos projekt célja egy időjárástól, napszaktól és szezontól független, tudományos igénnyel szórakoztató, csillagászati látogatóközpont és szolgáltatásainak kialakítása, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság projektje.

A leendő turisztikai centrum főbb elemei: digitális planetárium, csillagászati távcsövek, valamint csillagászati és űrkutatás történeti kiállítások. A látogatók számára a természet közelebbi megismerését szórakoztatva, élményközpontúan, mégis tudományos igénnyel, megfelelő feltételek mellett fogja biztosítani. A látogatók akár több órás élményt nyújtó programokon vehetnek majd részt.

A Pannon Csillagda első része állandó kiállításokból áll, amelyek a csillagászat történetét foglalják össze az ókortól napjainkig. Az összefoglaló ismeretek mellett, két korszakalkotó csillagász életét, munkáját (Galilei és Newton) valamint a magyar csillagászat történetét részletesen is bemutatja. A kiállítás része két foglalkoztató is, ahol Galilei híres távcsövének pontos másolatát lehet összeállítani, a másikban Newton leghíresebb fénytani kísérleteit ismételhetik meg az érdeklődők.

A kiállítás az űrkutatás történetével és a meteorok izgalmas világával végződik. Itt az űrkutatás fontos lépcsőin keresztül (első űrutazás, Apolló-program, Holdra szállás, Mars expedíciók stb.) egészen korunk űrturizmusáig vezetik a látogatókat. Itt is lesz foglalkoztató: szkafander sisakot vesznek fel a látogatók, és a kilövés előtt álló űrhajóknál használt, vízszintesre döntött háttámlájú pilótaszékbe ülve ismerkednek meg az űrhajós komforttal.

További részletek a vilagtudomany.hu-n.